AcasăPOLITICĂFOTO | Ciucă şi Ciolacu, întâlnire la Kiev cu preşedintele Zelenski

FOTO | Ciucă şi Ciolacu, întâlnire la Kiev cu preşedintele Zelenski

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, au fost prezenţi, marţi, la Kiev unde s-au întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Printre cei care au făcut parte din delegaţie s-au numărat şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

„Am fost onorat să îl întâlnesc astăzi, la Kiev, pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

L-am asigurat de sprijinul deplin al Românei în eforturile de a opri agresiunea ilegală și imorală a Rusiei, atrocitățile umane și distrugerile materiale suferite de această țară.

L-am asigurat pe președintele Zelenski că România sprijină, în aceste momente dificile, derularea unei investigații internaționale care să tragă la răspundere pe cei vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale.

Comunitatea română din Ucraina și cea ucraineană din România sunt veritabile punți de legătură între societățile noastre. Etnicii români sunt buni cetățeni ai Ucrainei.

Asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale etnicilor români, inclusiv a celor lingvistice, va face ca societatea ucraineană să devină mai puternică.

Totodată, am transmis președintelui Zelenski că sprijinim aspirațiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană și l-am felicitat pentru transmiterea răspunsului la prima parte a chestionarului de aderare”, a transmis, pe pagina oficială de Facebook, Nicolae Ciucă.

La rândul său, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a vorbit despre vizita la Kiev.

„Am fost, în a treia zi de Paște, în #Ucraina pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor, din care fac parte și numeroși etnici români, un popor greu încercat, care nu a cunoscut liniștea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creștinității.

Am avut convorbiri cu președintele Volodimir Zelenski, cu premierul Denys Shmyhal și cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk. Mai mult, am fost să văd, la Irpin și Borodianka, distrugerile comise de armata rusă.

În cadrul discuțiilor cu oficialii ucraineni, am transmis două mesaje majore:

  1. România vrea să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și, astfel, să ne implicăm activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești. Mai mult, Porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii.
  2. Am susținut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România – acesta fiind un proces firesc pe care l-a parcurs orice stat în procesul de aderare”, a transmis Ciolacu, tot pe Facebook.

CITEŞTE ŞI: Cod roşu de alertă teroristă în regiunea transnistreană

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri