AcasăPOLITICĂGuvernul a stabilit calendarul electoral pentru parlamentare. Care e termenul limită pentru...

Guvernul a stabilit calendarul electoral pentru parlamentare. Care e termenul limită pentru depunerea candidaturilor

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Guvernul României a stabilit calendarul electoral pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, inclusiv termenele limită pentru depunerea candidaturilor și înregistrarea alegătorilor, precum și detalii despre desfășurarea campaniei și votului în țară și în străinătate.

Pentru organizarea alegerilor parlamentare din data de 1 decembrie 2024 și pentru asigurarea în cele mai bune condiții a dreptului la vot a cetățenilor atât din țară, cât și din afara granițelor, Guvernul a adoptat miercuri legislația necesară, concretizată în 3 hotărâri de Guvern, care stabilesc în detaliu calendarul electoral, măsurile tehnice și cheltuielile pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților.

-articolul continuă după recomandare-

Prefectul şi-a anunţat demisia. Cine îl va înlocui

Astfel, până la 10 septembrie trebuie să se depună la BEC protocolul de constituire a unei alianțe electorale.

2 octombrie, termen pentru depunerea candidaturilor

16 septembrie este termenul limită până la care alegătorii cu domiciliul în țară, dar cu reședința în străinătate, precum și cei cu domiciliul în străinătate, se pot înregistra în registrul electoral cu adresa din străinătate pentru opțiunea de a vota la secția de votare.

Românii din străinătate pot opta pentru votul prin corespondență. AEP are și un site dedicat pentru acest lucru: votstrăinătate.ro.

Tot data de 16 septembrie este termenul până când măsurile diplomatice și oficiile consulare comunică AEP propunerile privind sediile secțiilor de votare din străinătate.

Până la data de 2 octombrie trebuie depuse listele de candidați și candidaturile independente pentru Senat și Camera Deputaților la circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, precum și depunerea listelor de candidați ai organizaților cetățenilor aparținând minorităților naționale pentru toate circumscripțiile electorale.

17 octombrie este data până la care alegătorii cu domiciliul în țară și cu reședința în străinătate, precum și cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în registrul electoral cu adresa din străinătate cu opțiunea pentru votul prin corespondență.

Tot până la 17 octombrie, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale pot depune listele de candidați și candidaturile independente în circumscripțiile electorale din țară.

22 octombrie este data limită pentru stabilirea și depunerea semnelor electorale la BEC.

31 octombrie este termenul pentru stabilirea timpilor de antenă care revin partidelor politice, alinațelor politice, alianțelor electorale și organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care urmează să participe la alegeri.

Când începe campania electorală

La 1 noiembrie începe campania electorală.

La 30 noiembrie, ora 7 se închide campania electorală.

La 30 noiembrie, ora locală 7 începe prima zi de votare la secțiile de votare din străinătate. În aceeași zi, 30 noiembrie, la ora locală 21, se închide prima zi de votare la secțiile de votare din străinătate, iar între orele locale 21.00 – 23.59 continuă votarea în străinătate pentru alegătorii care se află la secția de votare, precum și pentru alegătorii care la aceeași oră se află la rând în afara secției de votare pentru a intra în locația secției de votare. Este vorba aici de orele locale unde sunt aceste secții de votare din străinătate.

La 1 decembrie, ora 7.00 începe votarea în țară și începe a doua zi de votare în străinătate.

La 1 decembrie, ora 21 se încheie votarea în țară și a doua zi de votare din străinătate. Între orele 21.00 – 23.59 continuă votarea în străinătate și pentru cei care sunt la rând în afara secției de votare sau cei care se află în secția de votare și încă nu au apucat să voteze.

Primeşte ştirile, pe mail!spot_img

Mai multe ştiri

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri