Jurnaliştii de la safielumina.ro scriu despre cum fostul Compelx „Lebăda” din Pantelimon a devenit afacerea patriarhului Daniel, după ce a fost preluat gratis de la stat şi reabilitat tot din fonduri publice.
La începutul anilor 2000, Patriarhia Română a primit gratis de la stat, în administrare, un fost hotel de 4 stele construit în ultimii ani ai epocii Ceaușescu pe terenul vechii mănăstiri-spital Sf. Pantelimon. Este vorba de fostul Complex „Lebăda” din orașul ilfovean Pantelimon, la nici doi kilometri de granița Capitalei.
Fostul hotel, care se întinde pe aproape toată suprafața „insulei” de pe Lacul Pantelimon, a devenit, la puțin peste un deceniu după ce a ajuns în gestiunea Patriarhiei, „centru cultural-misionar”. În anii din urmă, clădirile complexului au fost reabilitate din fonduri publice, obținute de Biserica Ortodoxă (BOR) de la autorități centrale sau locale.
E o schemă administrativă pe care Să fie lumină a documentat-o și în cazul hotelului Patriarhiei din Piața Unirii, București: plasată (teoretic) sub o titulară simbolică pentru activitatea clericală, o clădire BOR poate fi reabilitată și întreținută cu bani de la statul român, funcționând (practic) ca „mijloc de producție”. Un asset, cum i se spune unui bun care produce bani pentru proprietar.
Centrul cultural-misionar „Familia” este, în realitate, un „salon de evenimente”, pe alocuri kitsch, care poate fi rezervat într-un sistem cu circuit închis. Aici se fac nunți și botezuri, dar și petreceri „corporate”, precum cea negociată de un reporter Să fie lumină – care a pretins că vorbește în numele filialei românești a unei multinaționale de IT cu rădăcini în Franța – cu o responsabilă a locului.
În locul acestei fabrici de chefuri operate neverosimil de oameni în sutană sub paravan cultural-misionar, pe „insula” de pe Lacul Pantelimon s-ar fi putut afla astăzi un hotel de cinci stele, singurul din zona de est a Bucureștiului. Potrivit datelor strânse de Să fie lumină în cadrul documentării, au existat planuri concrete pentru un astfel de stabiliment, dezvoltat din bani privați și operat de un mare lanț hotelier mondial.
Dar patriarhul Daniel nu a vrut doar o parte din afacere, așa cum moștenise de la predecesorul său, Teoctist.
Patriarhul Daniel a vrut tot.
CITEŞTE ŞI: Parcurile și Grădina Botanică din Craiova rămân închise. Un nou cod de vreme rea anunțat pentru luni