AcasăACTUALImpas în negocierile pentru rotativa guvernamentală după reducerea ministerelor

Impas în negocierile pentru rotativa guvernamentală după reducerea ministerelor

spot_img
spot_img
- Advertisement -

PSD, PNL şi UDMR duc negocieri grele pentru rotativa guvernamentală. Joi seară demersurile au intrat în impas, iar discuţiile ar urma să fie reluate luni. Problemele au apărut după reducerea ministerelor de la 20 la 18.

UDMR a refuzat să cedeze ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila. Potrivit unor surse citate der G4Media.ro, liderul PSD Marcel Ciolacu le-a propus celor de la UDMR să ia în schimbul Dezvoltării ministerul Fondurilor Europene, condus în prezent de liberalul Marcel Bolos și să păstreze ministerul Sportului. Pe de altă parte, alte surse au declarat că nu ar fi vorba despre ministerul Sportului, ci de Cultură sau Digitalizare.

În timpul negocierilor nu s-a discutat despre cine ar urma să conducă Ministerul Dezvoltării, însă surse G4Media.ro susțin că liberalii vor acest minister pentru Nicolae Ciucă. Liderul PNL ar urma să fie, așadar, vicepremier și ministru al Dezvoltării în guvernul condus de Marcel Ciolacu.

UDMR ameninţă că iese de la guvernare

Liderii UDMR le-au transmis liderilor PSD și PNL că au mandat să iasă de la guvernare dacă rămân fără ministerul Dezvoltării. Pe de altă parte, surse G4Media.ro susțin că primarii maghiari exercită la rândul lor presiuni asupra conducerii UDMR să rămână la guvernare. Liderii UDMR ar urma să le prezinte astăzi la Cluj conducerii Uniunii, însă nu se va lua o decizie privind o eventuală ieșire de la guvernare, au mai declarat sursele citate.

Potrivit surselor G4Media.ro, liderul PSD, Marcel Ciolacu, care ar urma să fie desemnat premier, și-ar dori ca UDMR să facă parte din viitorul guvern. Ministerul Transporturilor ar urma să rămână la PSD, iar la finanțe, care va trece la liberali, cel mai vehiculat nume este cel al consilierului prezidențial, Cosmin Marinescu.

UDMR ar urma să piardă și ministerul Mediului, condus de Tanczos Barna. Mediul ar urma să trecă tot la PNL. Pe de altă parte, Digi24.ro a anunțat ieri că Mediul ar urma să fie condus de Grațiela Gavrilescu (din partidul fondat de Dan Voiculescu). Surse de la vârful PSD susțin că Marcel Ciolacu a respins acest scenariu în discuțiile de joi seara cu liderii UDMR.

Marcel Ciolacu urmează să fie premier

Liderii coaliției negociază în aceste zile configurația guvernului care urmează să fie condus de un premier PSD. Singurul nume vehiculat în acest moment pentru funcția de premier este Marcel Ciolacu. Calendarul agreat prevede ca premierul Ciucă să își depună mandatul săptămâna viitoare, pe data de 26 Mai. Din negocierile derulate până în prezent rezultă că protocolul semnat în decembrie 2021 de PNL și PSD nu va fi respectat.

UDMR a propus reluarea negocierilor de la zero, dar liderii PNL și PSD nu au respins această variantă.

Acordul prevede că Nicolae Ciucă va fi premier până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii Justiției (PNL), Finanțelor (PSD), Transporturilor (PSD) și Fondurilor Europene (PNL). La ministerul Justiției, care ar urma să treacă la PSD, Ciolacu ar intenționa să propună un independent, o persoană din afara partidului, dar încă nu s-a decis cine va fi viitorul ministru al justiției.

O eventuală ieșire a UDMR din Guvern ar lăsa comunitatea maghiară fără reprezentare în Guvern, cu riscul pe termen lung ca aceasta să devină și mai dependentă de Budapesta. Fidesz-ul lui Viktor Orban duce o politică revizionistă pe față față de comunitățile maghiare din afara granițelor Ungariei, potrivit G4media.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Reporter24
Reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul reporter24.ro a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia.Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Ştirea ta -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri