AcasăACTUALÎn mai multe comune din Gorj s-ar fi "măsluit" datele de la...

În mai multe comune din Gorj s-ar fi „măsluit” datele de la Recensământ. Numărul locuitorilor recenzaţi, mai mare decât cel real

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Mai multe comune din judeţul Gorj, unele izolate, au înregistrat o creştere spectaculoasă şi neaşteptată a numărului de locuitori, în urma ultimului recensământ, deşi aceştia nu au domiciul în zonele respective. Unul dintre primari a explicat că scopul a fost ca localitatea să nu fie „retrogradată”.

Numărul persoanelor care au fost recenzate îl depăşeşte cu mult pe cel care figurează, la Evidenţa Populaţiei, cu domiciliul în mai multe localităţi din judeţul Gorj. Explicaţia a fost oferită de unul dintre primarii unei comune unde s-a înregistrat această situaţie: „Scopul nostru a fost să rămânem localitate de gradul II“.

„Dacă Teleşti avea estimată o populaţie de 2.356, au fost recenzaţi 3.071 de oameni. De asemenea, la Bolboşi, de la 2.684 la 3.400. În continuare, la Mătăsari era o estimare de 4.200 de persoane, s-a ajuns să se recenzeze 5.200. O creştere semnificativă este şi la Roşia de Amaradia, de la 2.600 la 3.100. Hurezani a înregistrat o creştere de la 1.400 la 1.600. La Dăneşti, de la 3.900 la 4.700“, a spus prefectul judeţului Gorj, Marcel Iacobescu, la o emisiune de la Radio Accent.

Acesta spune că multe persoane au ieşit la pensie şi au plecat în zone rurale ori au preferat să se mute aici, dar nu şi-au făcut mutaţia: „Sunt foarte mulţi care şi-au luat câte un loc de casă pe lângă oraş, în comunele învecinate şi s-au mutat cu totul acolo“, a spus prefectul de Gorj.

„Scopul nostru era să avem tot peste 3.000“

Explicaţia prefectului Marcel Iacobescu poate fi veridică pentru comunele aflate în apropierea marilor oraşe, dar unele comune sunt în zone izolate, care s-au depopulat masiv în ultimul timp. Una dintre acestea este Roşia de Amaradia, comună situată la graniţa judeţelor Gorj şi Vâlcea, într-o zonă de deal. O mare parte din locuinţe sunt pustii, pentru că oamenii au plecat, fie în alte zone din ţară, fie în străinătate. Cu toate acestea, numărul locuitorilor recenzaţi este mai mare cu 500 faţă de al celor care figurează cu domiciliul în comună.

Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia, a explicat cum populaţia comunei este mai mare: „Am avut o populaţie de 3.628. Cu alunecările de teren s-au mai mutat la Cojani şi la Câmpu Mare. Scopul nostru era să avem tot peste 3.000, ca să rămânem localitate de gradul II. De asta ne-am luptat şi noi cu echipa primăriei şi cu recenzorii. Avem peste 3.100 şi asta înseamnă că rămânem comună de gradul II“.

„S-au adunat şi cei cu viză de reşedinţă“

Edilul din Roşia de Amaradia susţine că toţi locuitorii luaţi în evidenţă la recensământ au proprietăţi pe raza comunei: „Se face referire la populaţia de 2.600, care are domiciliu, dar diferenţa o reprezintă cei care au proprietăţi pe raza localităţii, dar au domiciliul în altă parte. În urma recensământului, s-au adunat şi cei cu viză de reşedinţă, mai ales că mulţi oameni au ieşit la pensie şi s-au mutat la ţară“.

CITEŞTE ŞI: Ce salarii au angajaţii din Resurse Umane (HR). O analiză completă, la zi

În cazul în care o localitate este retrogradată la un grad inferior, numărul de salariaţi de la Primărie trebuia să fie mai mic, iar accesarea de fonduri europene ar fi fost afectată, spune primarul Liviu Cotojman.

„Foarte multe persoane s-au retras la ţară“

În schimb, primarul comunei Teleşti, Romulus Bîldea, susţine că datele colectate la recensământ sunt reale şi că nu-l interesează gradul localităţii: „Fiind aproape de oraş, fiind la 12 kilometri de Târgu Jiu, sunt foarte multe persoane care domiciliază pe raza localităţii, care nu au domiciliul în comună, dar locuiesc efectiv în Teleşti. Foarte multe persoane s-au retras la ţară, dar nu şi-au schimbat domiciliul din actul de identitate. La noi nu există casă care să fie scoasă la vânzare şi să nu se vândă. Eu nu am probleme cu gradul comunei. Diferenţa salarială este mică. Salariile se stabilesc prin diferenţă de către Consiliul Local. Există un minim şi un maxim. Conform legii, nu trebuie să depăşească salariul viceprimarului, iar diferenţa de salariu la viceprimar de comună de gradul II la comună de gradul III este de 50 de lei“.

Toate datele de la Recensământ vor fi verificate

Vasile Păunescu, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj, a precizat că urmează ca datele să fie verificate şi nu se poate ca o persoană să fie recenzată în două locuri.

„În câteva cazuri s-a depăşit populaţia după domiciliu. Datele sunt, deocamdată, provizorii. Abia la sfârşitul anului, în decembrie, vor fi aproape definitive. Pot să existe persoane care s-au recenzat şi la locuinţă, şi la domiciliu, dar toate aceste aspecte vor fi verificate. Pot să existe cazuri de acest fel în localităţile unde s-a depăşit cu mult populaţia estimată“, a explicat Păunescu, citat de adevărul.ro.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri