AcasăPOLITICĂÎnalta Curte, decizie care scapă inculpaţi celebri de dosare de corupţie. Darius...

Înalta Curte, decizie care scapă inculpaţi celebri de dosare de corupţie. Darius Vâlcov şi Elena Udrea, printre ei

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în urmă cu puţin timp, că deciziile CCR dau o lege penală mai favorabilă. Asta înseamna că în mii de dosare se va constata prescripția, printre acestea numărându-se dosarele mai multor foşti politicieni, printre care fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov.

Curtea Supremă a publicat marți soluția privind modul de aplicare şi interpretare a deciziei CCR pe tema prescripţiei răspunderii penale.

CITEŞTE ŞI: Instanţa supremă aşteptată să se pronunţe privind prescripţia. Inculpaţi celebri ar putea scăpa de unele dosare

Mai mulți magistrați au declarat pentru G4Media, sub protecția anonimatului, că Înalta Curte a decis că deciziile CCR privind prescripţia creează o lege penală mai favorabilă. Consecinţa: mii de dosare s-ar putea închide ca urmare a intervenirii prescripţiei.

Decizia Înaltei Curți:

1. Normele referitoare la întreruperea cursului prescripţiei sunt norme de drept penal material (substanţial) supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activităţii legii penale prevăzut de art. 3 din Codul penal, cu excepţia dispoziţiilor mai favorabile, potrivit principiului mitior lex prevăzut de art. 15 alin. (2) din Constituţie şi art. 5 din Codul penal.

2. Instanţa care soluţionează contestaţia în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curţii Constituţionale nr. 297/26.04.2018 şi nr. 358/26.05.2022, nu poate reanaliza prescripţia răspunderii penale, în cazul în care instanţa de apel a dezbătut şi a analizat incidenţa acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii.

Vezi aici decizia integrală

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri