Şedinţa de constituire a noului Consiliu Local Slatina nu s-a mai ţinut, vineri, deoarece şapte dintre cei 17 consilieri locali validaţi de instanţă nu au fost prezenţi. Urmează să se convoace o nouă şedinţă de constituire, până pe data de 25 noiembrie, însă deja sunt acuzaţii că totul este o stratagemă a primarului Mario De Mezzo pentru ca noul legislativ să nu se mai constituie şi să se ajungă la alegeri parţiale anticipate.
Vineri ar fi trebuit să aibă loc şedinţa de consituire a noului Consiliu Local Slatina. Aceasta s-a transformat însă într-o şedinţă în care dar 10 consilieri (8-PSD, 1-PNL şi 1-AUR) au depus jurământul, deoarece restul de şapte validaţi de instanţă (4-PNL, 1-AUR şi 2-PSD) nu au fost prezenţi.
-articolul continuă după recomandare-
Au lipsit Ionuț Comănescu, Marian Costea, Laura Giura şi Adela Pantelie de la PNL, Emil Popa şi Gigi Vîlceleanu de la PSD, dar şi Mădălina Văle de la AUR. Consilierii care nu sunt liberali „joacă” deja în echipa primarului Mario De Mezzo.
Chestionat de jurnalişti cu privire la absenţa colegilor săi, primarul De Mezzo a declarat că doi sunt plecaţi din ţară şi că restul ar putea fi răciţi, fiind şi sezonul virozelor.
„Trebuie să-i întrebaţi pe ei (de ce au lipsit-n.red.), eu nu sunt purtătorul lor de cuvânt. Poate au avut motive personale. Ştiu de doi colegi, cu siguranţă, că sunt plecaţi din ţară. Ceilalți doi, poate or fi fost bolnavi, poate or fi avut motive personale, nu ştiu să vă răspund specific la această întrebare. Dar, aţi văzut că au lipsit şi colegi de la AUR, au lipsit şi colegi de la PSD, colegi consilieri locali.
Așa cum a anunţat domnul prefect, va mai fi o şedinţă de validare a urmărilor consilieri, până la constituirea legală. Înţeleg, din ce a spus domnul prefect, că în acest moment, Consiliul Local nu este legal constituit pentru că pentru a fi legal constituit trebuia să fi fost cel puţin 12 consilieri. Va mai fi o şedinţă în care, cu siguranţă, vor fi validaţi probabil toţi ceilalți până la 21 şi atunci vom avea un consiliu local funcţional şi validat.
(…) Cred că a fost acum o problemă cu virozele. Foarte mulţi şi dintre colegii din Primărie au venit cu concedii medicale, ba pe colică biliară, ba pe boli cronice, ba pe viroze. Cred că e o perioadă d-asta cu viroze, un pic mai accentuate şi probabil de asta unii dintre ei au fost plecaţi, unii dintre ei poate nu s-au simţit cu sănătatea bine, dar n-am niciun dubiu că se va constitui consiliul local la Slatina”, a declarat primarul.
Întrebat ce se întâmplă dacă nu se constituie până pe 25 noiembrie, el a răspuns: „Se dizolvă Consiliul Local şi se fac alegeri pentru Consiliul Local din nou. Până când se fac alegerile, anticipez întrebarea dumneavoastră, se funcționează pe consiliul local vechi”.
Consilierul PNL Valeriu Matei, care şi-a câştigat în instanţă locul în Consiliul Local Slatina, îl acuză pe primar că urmăreşte ca noul consiliu să nu se mai constituie şi să se ajungă la alegeri parţiale anticipate pentru un nou legislativ.
„Am fost prezenţi doar zece consilieri. Să vă şi spun de ce se întâmplă acest fenomen: până pe 24 noiembrie, dacă nu se întruneşte consiliul local, se vor face alegeri din nou. Primarul în funcţie vrea să aibă majoritate cu orice preţ, dar îi garantez eu că își va lua o mare ţeapă. A luat nouă consilieri în alegerile din vară, acum nu-i mai ia nici pe ăia nouă. Astăzi n-au fost prezenţi membrii PNL şi dânsul este președintele organizației Slatina, este clar că intenţionat aceştia n-au venit şi se vă şi ceilalți doi trădători de la PSD, în speţă Emil Popa şi Vîlceleanu, dar şi doamna de la AUR, care este tot în echipa lui. Probabil că o să-i găsiţi în următoare listă a Partidului Naţional Liberal. Sunt atâtea probleme de rezolvat în Slatina, avem o problemă foarte stringentă cu Cimitirul Strehareţi şi el tergiversează acest lucru pentru a-şi face consiliul lui majoritar”, a declarat Valeriu Matei.
Potrivit secretarului general al municipiului Slatina, Ion Mihai Idita, ultima dată în care se poate organiza şedinţa de constituire a noului CL este 25 noiembrie. Între timp, funcţionează în continuare vechiul consiliu local.
„Pentru funcţionarea noului Consiliu Local, este necesar să avem minimum 12 consilieri locali care să fi depus jurământul. Or, în situaţia în care noi am avut doar 10, astăzi, noul Consiliu Local nu este încă constituit. Prin urmare, conform legii, cel vechi va continua activitatea până când este depus jurământul de cel puţin 12 consilieri din noul consiliu. Azi nu a fost o şedinţă de consiliu clasică, este cumva atipică, o şedinţă în care consilierii sunt invitaţi să participe şi să depună jurământul în vederea constituirii Consiliului Local. Nu scrie nimic de niciun cvorum. Dacă nu se constituie până pe data de 25, din păcate vor fi din nou alegeri pentru consiliu”, a declarat Idita.