Investițiile la bursă pot reprezenta o modalitate eficientă de a obține profit, atât timp cât investitorul are anumite obiective, dar este și conștient de riscurile la care se supune. Iată câteva sfaturi utile care te pot ajuta atunci când ești un investitor la început de drum.
1. Informează-te
Înainte să începi să investești, documentează-te cât mai mult despre domeniul financiar și despre factorii externi care pot influența succesul companiilor din diferite sectoare.
O idee bună este să te familiarizezi cu termenii de specialitate pentru a înțelege mai bine diverse analize pe care le fac analiștii financiari și care îți pot fi de folos atunci când iei o decizie. De asemenea, în ceea ce privește factorii care pot influența companiile, cu cât îi înțelegi mai bine, cu atât îți vei putea da seama dacă un anumit factor poate duce la creșterea sau scăderea prețurilor acțiunilor companiilor listate la bursă.
2. Atenție la riscuri
Investițiile la bursă au numeroase avantaje, însă nu trebuie să uităm de riscuri. Atunci când dorești să investești la Bursa de Valori București, este bine să știi că riscul la care te supui este direct proporțional cu rentabilitatea unei investiții. Astfel, cu cât rentabilitatea unei investiții este mai mare și profitul pe care îl poți obține este unul generos, cu atât și riscul la care te supui este mai mare.
Pentru început ai putea să te orientezi spre companii din sectoare de activitate cu care ești familiarizat, deoarece cunoscând cât mai multe informații și înțelegând mersul lucrurilor dintr-un anumit sector, te poate ajuta să iei decizii cât mai bune în ceea ce privește investițiile la bursă.
3. Alege un broker
Dacă ești de părere că în educația ta financiară mai este loc de îmbunătățiri și este posibil ca informațiile pe care le deții să nu fie suficiente pentru a-ți aduce rezultatele dorite, poți să apelezi la un broker de investiții. În alegerea unui broker trebuie să fii atent la experiența sa în tranzacționare, seriozitate și răbdarea de care dă dovadă.
Pentru un proces investițional cât mai eficient, relația cu brokerul este una foarte importantă. Cu ajutorul experienței și a cunoștințelor sale și în funcție de obiectivele tale, un broker bursa te poate ajuta să identifici soluția potrivită pentru tine. În acest mod, consultanța din partea unui broker cu experiență, rapoartele de analiză și asistența de care beneficiezi atunci când colaborezi cu un broker, cu siguranță, contribuie la un proces eficient de tranzacționare pe bursă.
4. Nu uita că nu există reguli predefinite privind prețul acțiunilor în viitor
Este important ca atunci când faci o investiție să te gândești la rezultatele sale pe termen lung, însă nu uita că piața se mișcă urmând regulile ei care nu pot fi influențate sub nicio formă.
Este imposibil să anticipezi cu exactitate momentul în care acțiunile au cea mai mare valoare sau când au cea mai mică valoare, astfel că orice investiție presupune un risc asumat, dar și calculat. Depinde numai de tine la ce nivel de risc dorești să te supui pentru a obține profitul pe care ți-l dorești.
5. Ai grijă la inflație
Inflația influențează companiile indiferent de sectorul în care activează, așa că este bine să analizezi modul în care diferite companii răspund la această provocare.
În vreme ce unele companii, precum cele din sectorul bunurilor de consum, au de câștigat de pe urma inflației prin creșterea de prețuri, alte companii pot să piardă în urma acestui proces.
În acest context, dacă ai suficiente cunoștințe financiare și informații privind profilul companiei în care vrei să investești, poți să decizi dacă este o idee bună să cumperi acțiuni sau nu.
De-a lungul timpului, investițiile la bursă s-au dovedit a fi foarte profitabile, însă acest lucru este valabil numai în cazul în care investițiile pe care le faci sunt în cunoștință de cauză și sunt bazate pe informații și analize financiare care să te ajute să îți creezi o imagine de ansamblu asupra succesului companiilor pe termen lung. Atunci când ești un investitor la început de drum, nu uita că în timp ce profitul ar putea fi generos, și riscurile la care te supui sunt unele cât se poate de reale.