AcasăACTUALJudecătoare controversată promovată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Judecătoare controversată promovată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Președintele Curții de Apel București Lia Savonea a fost promovată în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală. Joi, secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a validat joi rezultatele concursului la care aceasta a participat.

Conform unor surse din CSM citate de Agerpres, Lia Savonea a obţinut cel mai mare punctaj dintre toţi candidaţii, respectiv 95 de puncte din 100 posibile (48 puncte la proba de evaluare a lucrărilor şi 47 puncte la interviu). Ea este singura care a reuşit să promoveze la Secţia penală. O altă judecătoare care trecuse de proba de evaluare a lucrărilor, Lucreţia Postelnicu, a picat la interviu, unde a obţinut 23,94 puncte, conform surselor citate.

Tot acum au promovat la instanţa supremă judecătorii Veronica Dumitrache – Secţia contencios, Dorina Zeca şi Mihai Andrei Gândac-Negoescu – Secţia civilă.

Lia Savonea este considerată unul dintre cei mai influenți oameni din sistemul judiciar

Lia Savonea a fost membru al CSM în perioada 2017-2023, iar în 2019 a fost președinte al Consiliului. Ea este considerată unul dintre cei mai influenți oameni din sistemul judiciar și lider al grupării antireformiste din CSM.

Comunitatea Declic a lansat recent o petiţie publică împotriva Liei Savonea, semnată de zeci de mii de oameni, în care solicita CSM să nu o promoveze la instanţa supremă. Declic a adus ca argument că în anul 2015 Lia Savonea a condamnat un bărbat la doar 8 luni de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor. Bărbatul a fost acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu nepoata sa în vârstă de 13 ani, însă judecătoarea a aplicat o pedeapsă mică justificând că fetiţa şi-ar fi dat consimţământul.

Demersul Declic a fost susținut de mai multe ONG-uri: Corupţia Ucide, Asociaţia Dream Project, Asociaţia Necuvinte, Reset, Asociaţia SAMAS, Inţiativa România, Asociaţia Dăruieşte Viaţă, #REZISTENTA, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Asociaţia Evoluţie în Instituţie, Rezist Galaţi, Asociaţia Pe Stop, #Rezist Milano, Amprenta de Bine, potrivit HotNews.

- Publicitate-spot_img

Mai multe ştiri

- Publicitate-spot_img

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

- Publicitate-spot_img
Reporter24
Reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul reporter24.ro a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia. Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri