AcasăACTUALLimba română este limba de stat a Republicii Moldova. Maia Sandu a...

Limba română este limba de stat a Republicii Moldova. Maia Sandu a promulgat legea

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, a anunţat miercuri, pe Facebook, că a promulgat legea care consacră faptul că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.

Astfel, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în toate legile Republicii Moldova. De asemenea vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Proiectul care prevede această modificare a fost votat în a doua lectură, în cadrul ședinței Parlamentului din 16 martie.

Proiectul mai prevede ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

”Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba „moldovenească” și nu româna – au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Și aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională.

Sunt convinsă că limba română trebuie și poate să fie catalizatorul consolidării societăţii noastre, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată şi, bineînţeles, să fie însuşită şi vorbită de către toţi cetăţenii noștri. Mă bucur mult când întâlnesc astăzi tineri de diferite etnii care vorbesc foarte bine limba română. Noi toți putem sprijini acest efort pentru ca, uniți, să ne îndreptăm energia spre construcția unui viitor comun în Uniunea Europeană, acolo unde toate limbile sunt respectate și protejate”, a scris Maia Sandu.

Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Ministerul român al Afacerilor Externe a salutat adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii de modificare a limbii.

Reacţie din partea Rusiei

Sâmbătă, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a acuzat România de ocuparea Basarabiei până în 1940, înfuriată de mesajul Ministerului Român de Externe care a lăudat înlocuirea de către Republica Moldova a limbii moldovenești cu limba română în toate legile ca „restabilind adevărul științific”.

„Ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească și nu viceversa”, a subliniat ea.

Aflat luni la Bruxelles, unde a participat la Consiliul Afaceri Externe al UE, şeful diplomaţiei române Bogdan Aurescu a fost întrebat despre această reacţie a reprezentantei Ministerului de Externe de la Moscova. „Este un gest de maturitate al societăţii din Republica Moldova şi al aderării la valorile europene. Aşa-numită limbă moldovenească nu există, este un construct artificial creat de Uniunea Sovietică şi folosit mai apoi de Rusia în scopuri propagandistice”, a spus Aurescu, citat de TVR Moldova.

Deranjată de declarația ministrului român de Externe, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, i-a dat replica, marţi, fără niciun fel de tact diplomatic, spunând că în această logică şi ministrul român de externe poate fi numit o „construcţie artificială”.

În plus, Zaharova a susținut că „limba moldovenească este mai veche decât limba română” şi a făcut trimitere la o altă postare a ei de pe Telegram făcută sâmbătă, 18 martie, când reacţionase la un comunicat al MAE român ce saluta adoptarea, la Chişinău, a legii referitoare la „limba română”, potrivit HotNews.

- Publicitate-spot_img

Mai multe ştiri

- Publicitate-spot_img

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

- Publicitate-spot_img
Reporter24
Reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul reporter24.ro a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia. Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri