AcasăACTUALLiviu Voiculescu achitat definitiv de Înalta Curte pe motiv că faptele nu există

Liviu Voiculescu achitat definitiv de Înalta Curte pe motiv că faptele nu există

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Preşedintele PNL Olt, Liviu Voiculescu, a fost achitat, astăzi, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Acesta era acuzat de mai multe infracţiuni printre care şantaj, delapidare, spălare de bani, conflict de interese sau consitutirea unui grup infracţional organizat. Decizia este definitivă, iar magistraţii au arătat că faptele nu există.

Sentinţe de achitare au mai primit poliţistul Ilie Laurenţiu Lazăr, soţia sa Valeria Lazăr, poliţistul Bogdan Ciprian Gheorghiceanu, oamenii de afaceri Mihai Răzvan Buzatu şi Bogdan Alexandru Buzatu, Leonard Ionuţ Poteraş, Costinel Silviu Ghiţă, Iliuţă Adrian Boangiu, Radu Moruşi şi Bădiţă Gheorghe.

Achitare şi în primă instanţă

Senatorul PNL, fost inspector principal de poliţie, Liviu Voiculescu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de alte 20 de persoane, printre care se numără colegii săi de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Olt, Laurenţiu Lazăr, zis Tătuţu’, şi Ciprian Gheorghiceanu, mai mulţi angajaţi ai Finanţelor Publice Olt şi oameni de afaceri din Olt şi Dolj.

Ulterior, dosarul a fost disjuns, o parte dintre inculpaţi fiind judecaţi separat.

În primă instanţă, şi Tribunalul Dolj îl achitase pe Liviu Voiculescu, sentinţa fiind pronunţată în decembrie 2017. Decizia n-a fost definitivă, iar procurorii DIICOT au contestat-o, Curtea de Apel Craiova hotărând, în 2019, ca dosarul să fie rejudecat de instanţa de fond.

După alegerea lui Liviu Voiculescu ca senator de Olt, în 2020, dosarul a fost mutat de la Tribunalul Dolj, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Care au fost acuzaţiile

În rechizitoriul DIICOT se arată că, în primăvara anului 2009, Leonard Poteraş, administrator al unei săli de jocuri, s-a împrietenit cu Liviu Voiculescu, zis „Mamba”, după ce poliţistul a venit şi i-a controlat documentele firmei. S-au reîntâlnit apoi, iar Poteraş spune că Voiculescu, după ce a realizat câţi bani se câștigă din exploatarea aparatelor de joc de tip „Slot Machine” (n.r. – „păcănele”), i-a mărturisit că ar vrea să-şi facă şi el o astfel de firmă, pe numele soției.

Procurorii spun că acela a fost momentul în care poliţistul a ajuns la o înțelegere cu Poteraş: i-a promis că n-o să mai vină în control în sălile lui, dacă îl va ajuta cu afacerea. Câteva luni mai târziu, a fost înfiinţată societatea MARKUS GAMES SRL, avându-i ca asociaţi pe Luiza Voiculescu, soţia lui Liviu Voiculescu, şi Ovidiu Gîrbovan.

Gîrbovan le-a declarat procurorilor că a intrat în afacere la propunerea poliţistului şi că s-a înţeles cu el să împartă egal licențele deținute pentru aparatele de jocuri de noroc, fiecare având câte 25 de „păcănele” pe care le amplasau pe unde găseau locații. Poteraş l-a ajutat pe Voiculescu să-şi ducă prin baruri aparatele sale de jocuri de noroc care, spun procurorii, erau „neomologate și neavizate”.

După ce, în urma unor controale efectuate de alţi poliţişti, s-a descoperit că aparatele lui Poteraş erau exploatate ilegal, telefonul lui a fost pus sub interceptare. Aşa au picat în plasa celor de la DIICOT inspectorul de poliţie Liviu Voiculescu, zis „Mamba”, dar şi şeful lui, comisarul de poliție Laurenţiu Lazăr, zis „Tătuţu”, şi colegul de birou al acestuia, inspectorul de poliţie Bogdan Gheorghiceanu.

Cei trei poliţişti, împreună cu angajați ai Ministerului de Finanțe și ai Serviciului Județean de Metrologie Legală Olt, desfășurau activități comerciale ilicite din sfera jocurilor de noroc, fiind organizați sub forma unui grup infracțional organizat, susține DIICOT. Poliţiştii asigurau protecţia, iar ceilalţi membri ai grupului infracțional organizat „acționau asupra memoriilor aparatelor, prin ștergerea impulsurilor care se înregistrau în timpul exploatării acestora, organele fiscale fiind în imposibilitatea stabilirii vreunei taxe către bugetul de stat”, se arată în rechizitoriul Parchetului.

În 12 decembrie 2012, DIICOT anunţa că a destructurat acest grup infracţional organizat şi că se fac percheziţii la domiciliile celor 24 de învinuiţi, din Olt şi Dolj.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

- Publicitate-spot_img

Ziaristi.ro

- Publicitate-spot_img
Reporter24
Reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul reporter24.ro a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia.Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Parteneriat -spot_img
- Parteneriat -spot_img
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri