AcasăACTUALMii de tineri transformaţi de stat în infractori. Cum s-ar putea schimba...

Mii de tineri transformaţi de stat în infractori. Cum s-ar putea schimba pedepsele pentru deţinerea de marijuana

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Un nou proiect de lege care prevede pedepsirea cu închisoare de la 3 la 10 ani pentru consumul de droguri a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților. Dacă acest proiect ar intra în vigoare, persoanele care sunt prinse că au cumpărat și consumat marijuana, drog legalizat în tot mai multe țări din Europa și în SUA, nu vor mai avea dreptul să plătească amendă pentru fapta lor.

„Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi”, prevede inițiativa legislativă.

CITEŞTE ŞI: A fost lansat Programul Interreg NEXT România-Ucraina. Domeniile vizate

Citește și: Legea care impunea testarea antidrog a minorilor, fără acordul părinților, respinsă în Senat

Marea problemă a acestei lege este că pune egal între consumatori și producătorii și traficanții de droguri: vor primi aceeași pedeapsă. În plus, în cazul persoanelor care dețin droguri de mare risc pedeapsa începe de la 5 până la 15 ani de închisoare.
Cei mai mulți consumatori au între 15 și 34 de ani

Agenția Națională Antidrog arată, întru-un studiu din 2022, că s-a înregistrat o creștere semnificativă a consumatorilor de substanțe psihoactive. Una din 10 persoane cu vârsta între 15 și 64 de ani recunoaște că a consumat droguri ilicit de-a lungul vieții.

Tot la aceeași categorie de vârstă, 6% spun că au făcut acest lucru în ultimul an, iar 3,9% au consumat în ultima lună.

O creștere însemnată în rândul consumatorilor se observă la categoria de vârstă 15-34 de ani. Aici valorile sunt mai mari față de cele observate în rândul populației generale.

Astfel că 16,9% dintre aceștia spun că au consumat droguri de-a lungul vieții.

Una din zece persoane între 15 și 34 de ani recunoaște că a folosit astfel de substanțe în ultimul an, iar 6,6%, în ultima lună.

În România, cele mai consumate droguri ilicite sunt așa numitele „noile substanțe psihoactive” sau NSP, apărute pe piață încă din 2009. Popular, etnobotanice (deși compoziția lor nu are deloc legătură cu naturalul). Potrivit studiului Agenției Naționale Antidrog, au existat persoane care au declarat că au folosit NSP-uri pentru prima dată la vârsta de 12 ani.

Cea mai frecventă vârstă de debut pentru consumul de astfel de droguri este de 17 ani în România.

continuarea, în PRESShub

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

- Publicitate-spot_img

Ziaristi.ro

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Parteneriat -spot_img
- Parteneriat -spot_img
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri