AcasăACTUALModificări privind concediile medicale. Pentru ce boli poate acorda medicul de familie...

Modificări privind concediile medicale. Pentru ce boli poate acorda medicul de familie direct 7 zile libere

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Potrivit unui Ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial, medicii de familie pot acorda certificat de concediu medical pentru 7 zile calendaristice doar pentru o serie de afecțiuni, pentru un episod de boală. După cele 7 zile, în cazul acestor afecțiuni, concediul medical poate fi prelungit numai de medicul specialist.

În ceea ce privește bolile din afara acestei liste, rămâne valabilă vechea regulă: medicii de familie pot elibera maximum 7 zile de concediu medical, pentru un episod de boală, dar împărțite în două etape: se poate elibera un prim certificat de concediu medical pentru maximum 4 zile calendaristice, iar dacă este necesar, se mai eliberează încă un certificat cu durata de 3 zile calendaristice, însă trebuie să te prezinți din nou la medic. Și aici, dacă pacientul mai are nevoie de concediu medical după cele 7 zile, acesta poate fi eliberat în continuare, dar nu de medicul de familie, ci doar de medicul specialist.

Ce prevede noul Ordin

Ordinul pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, publicat săptămâna aceasta în Monitorul Oficial, prevede că:

„Art. I. — Normele de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 31 din 12 ianuarie 2018, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 20, alineatele (1) și (4) vor avea următorul cuprins:

Art. 20. — (1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 7 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în cel puțin două etape, din care prima etapă este de maximum 4 zile calendaristice, cu excepția incapacității temporare de muncă a persoanelor asigurate determinate de bolile infectocontagioase din grupa A și a incapacității temporare de muncă a persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării, potrivit Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Ordinul comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, publicat pe 7 mai în Monitorul Oficial:

Care sunt bolile pentru care se acordă direct 7 zile de concediu medical

Bolile infectocontagioase din grupa A, pentru care medicul de familie eliberează din start concediu medical de 7 zile:

1. amibiaza (dizenterie amibiană);
2. antraxul;
3. bruceloza;
4. difteria;
5. febra butonoasă;
6. febra galbenă;
7. febrele paratifoide A, B, C;
8. febra Q;
9. febra recurentă;
10. febra tifoidă;
11. filarioza, dracunculoza;
12. hepatita virală acută;
13. holera;
14. infecția gonococică;
15. infecția HIV;
16. leishmaniozele;
17. lepra;
18. leptospiroza;
19. limfogranulomatoza inghinală benignă;
20. malaria;
21. meningita meningococică și meningococemia;
22. morva, melioidoza;
23. ciuma;
24. poliomielita și alte neuroviroze paralitice;
25. psitacoza-ornitoza;
26. rabia;
27. scarlatina;
28. sifilisul;
29. șancrul moale;
30. tetanosul;
31. tifosul exantematic;
32. tuberculoza (toate formele și localizările);
33. tularemia;
34. tusea convulsivă;
35. COVID-19.

- Publicitate-spot_img

Mai multe ştiri

- Publicitate-spot_img

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

- Publicitate-spot_img
Reporter24
Reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul reporter24.ro a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia.Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri