Moșii de iarnă, sărbătoriți pe 22 februarie 2025, sunt o zi de pomenire a celor trecuți în neființă, marcând tradiții precum aprinderea lumânărilor, împărțirea de pomană și evitarea activităţilor casnice.
Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților au loc anul acesta pe 22 februarie 2025. În fiecare an, creștinii ortodocși își pomenesc morții, în ziua de sâmbăta de dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți.
Moșii de iarnă – Tradiții și obiceiuri
În această zi, în Biserică se pomenesc persoanele care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare. Pentru că mulți creștini au murit pe neașteptate și fără pregătirea sau fără pocăința necesară, Biserica face mijlocire pentru toți aceștia, ca să se bucure de fericirea veșnică.
Citeşte şi: Scumpiri record la încălzire într-un oraş din Oltenia. Primăria caută soluții de subvenționare
Se zice că sufletele morților vin în această zi pe pământ, iar credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru ca spiritele să îi ocolească.
Sufletele trecute dincolo vin în Sâmbăta Morților să se hrănească cu aburii bucatelor pe care credincioșii le pregătesc.
Se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă. Se zice că este bine să aprinzi cel puțin două, pentru a încălzi sufletele celor decedați.
Nu este bine să lucrezi în această zi. Tradiția spune că cine nu respectă regula va tremura ca piftia sau va înnebuni.
Moșii de iarnă se mai numesc și Moșii de piftii sau Sâmbăta Piftiilor. În această zi se dau de pomană piftii. Bătrânii spun că dacă n-ai mâncat piftiile în această zi, a doua zi trebuie să le arunci. Altfel, vor veni friguri în timpul verii.
Tot pomană se numește și orice faptă de milostenie făcută pentru pomenirea și folosul morților, ca de pildă hainele sau lucrurile care se dau săracilor și care sunt binecuvântate de preot printr-o molitvă deosebită.