AcasăACTUALO instituţie cere unui jurnalist să-şi dezvălui sursele în baza unei legi...

O instituţie cere unui jurnalist să-şi dezvălui sursele în baza unei legi care nu are nici o legătură cu obligaţiile presei

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Inspectoratul Școlar Vrancea cere unui jurnalist să-și dezvăluie sursele în baza unei legi care nu are nici o legătură cu activitatea unei instituții de presă private, respectiv „legea accesului la informații de interes public”.

Vrancea 24, publicație membră a rețelei PRESShub, a scris un articol despre calificativul obținut de o directoare de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani.

Directoarea a dat în judecată Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vrancea, iar juriștii instituției au găsit două soluții absurde pentru a-și pregăti apărarea.

Pe de o parte, au cerut jurnalistului Sebastian Oancea, semnatarul articolului, să divulge sursa din interiorul ISJ care se presupune că a furnizat informația despre calificativele profesorilor. Doar că un jurnalist nu poate fi obligat să-și dezvăluie sursele. în acest sens existând decizii inclusiv ale Curții Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului (în baza Art. 10 – libertatea de exprimare, din Convenția europeană a drepturilor omului), dar și ale instanțelor românești.

Dar mai absurd este faptul că ISJ face solicitarea în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Actul normativ se referă însă doar la instituții publice, nu la entități private și cu atât mai puțin la jurnaliști.

Continuarea în PressHUB.

- Publicitate-spot_img

Mai multe ştiri

- Publicitate-spot_img

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

- Publicitate-spot_img
Reporter24
Reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul reporter24.ro a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia.Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Parteneriat -spot_img
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri