AcasăACTUALO misiune pentru libertatea presei din România: Este necesară o reformă urgentă...

O misiune pentru libertatea presei din România: Este necesară o reformă urgentă a finanțării politice pentru a pune capăt dependenței mass-media de partidele politice din România

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Reprezentanții Media Freedom Rapid Response (MFRR), un consorțiu din care face parte Free Press Unlimited, au finalizat o misiune de două zile la București după alegerile europene și au concluzionat că este necesară o reformă urgentă a finanțării politice pentru a pune capăt dependenței mass-mediei de partidele politice din România.

MFRR a vizitat România pe 17-18 iunie, la o săptămână după alegerile europene și locale. Membrii au avut întâlniri cu parlamentari, instituții pentru drepturile omului și grupuri de jurnalism și libertate a presei. Cu alegeri prezidențiale programate în septembrie și alegeri parlamentare în decembrie anul acesta, MFRR solicită o reformă urgentă a sistemului de finanțare a partidelor pentru a elimina banii politici din sistemul media, ceea ce împiedică mass-media să ofere raportări politice echitabile și echilibrate necesare pentru ca publicul să facă alegeri electorale informate.

„Finanțarea partidelor politice cu bani de la bugetul de stat pentru propagandă politică a dat peste cap piața media din România și modelele de afaceri media. În practică, cetățenii români plătesc taxe și impozite care merg la partidele politice pentru propagandă electorală. Cu MFRR încercăm să semnalăm aceste probleme și să oferim recomandări pentru schimbare.” – Marius Daea, coordonator la organizația soră a FPU, Free Press for Eastern Europe

Problema este agravată de lipsa de transparență cu privire la ce partide finanțează ce mass-media, cât de mult finanțează și pentru ce conținut media. Jurnaliștii de investigație au dezvăluit cum banii partidelor sunt folosiți pentru a plăti conținut media fără a fi clar etichetat pentru public, precum și pentru a susține campanii de denigrare împotriva oponenților.

România are și unele instituții media extrem de profesioniste care oferă o acoperire politică excelentă. Cei care fac acest lucru fie refuză complet fondurile politice, fie se asigură că, atunci când le acceptă, conținutul este clar marcat și complet transparent.

Misiunea a cerut o cooperare mai strânsă între autoritatea de reglementare a radiodifuziunii (CNA) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în verificarea cheltuielilor fondurilor politice în mass-media pentru a se asigura că utilizarea acestora nu încalcă nici legea electorală, nici legea audiovizualului.

Misiunea a cerut, de asemenea, comisiilor parlamentare pentru mass-media să efectueze o anchetă publică asupra rolului fondurilor politice și a impactului acestora asupra independenței mass-mediei și corectitudinii electorale.

Constatări privind siguranța

O altă constatare a misiunii a fost modul în care mass-media din România este vizată cu un număr alarmant de procese strategice împotriva participării publice (SLAPP) menite să reducă la tăcere jurnalismul de investigație și raportările critice. Aceste procese, inițiate adesea de figuri politice puternice și interese de afaceri, rareori câștigă în instanță, dar reușesc să intimideze și să epuizeze financiar instituțiile media.

Misiunea a notat, de asemenea, hărțuirea online și amenințările direcționate către jurnaliști – în special femeile jurnaliste – care creează un climat de ostilitate tot mai mare menit să reducă la tăcere jurnaliștii. Autoritățile trebuie să facă mai mult pentru a aborda această problemă și pentru a proteja jurnaliștii, în special de trollingul online și campaniile de denigrare.

Misiunea a salutat decizia Înaltei Curți de a ordona redeschiderea anchetei privind posibila interferență politică în investigația privind campania de denigrare împotriva jurnalistei de investigație Emilia Șercan. Misiunea a salutat, de asemenea, asigurările Procurorului General că cazul Șercan va fi supravegheat de un procuror extrem de competent și complet independent, cu resursele necesare pentru a rezolva cazul înainte de expirarea termenului de prescripție.

Misiunea a cerut guvernului să implementeze rapid noile reguli europene menite să îmbunătățească libertatea presei, inclusiv Actul European pentru Libertatea Presei, Directiva Anti-SLAPP și Regulamentul privind Transparența Publicității Politice, precum și recomandările Comisiei Europene privind siguranța jurnaliștilor.

Misiunea a fost condusă de Institutul Internațional de Presă și a inclus Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT), Centrul European pentru Libertatea Presei și a Mass-Media, Free Press Unlimited și organizația română pentru libertatea presei, ActiveWatch.

sursa: FPU

spot_img

Mai multe ştiri

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
Alegeri 2024spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri