Proiectul de lege a asumării răspunderii Guvernului este gata. Astfel, Ordonanța austerității este pregătită pentru asumarea răspunderii Guvernului cu toate cele trei componente: fiscală, bugetară și cea privind combaterea evaziunii fiscale.
Măsurile prevăzute în pachetul ”Revoluției Fiscale” a guvernului Ciolacu vor fi prezentate în fața Parlamentului în jurul datei de 20 septembrie, potrivit antena3.ro
Odată aprobate de parlament, unele măsuri ar trebui să intre în vigoare de la 1 octombrie 2023, iar altele de la 1 ianuarie 2024.
Ministrul Finanțelor spune că prioritatea reprezentanților Guvernului a fost dintotdeauna protejarea oamenilor și a mediului de afaceri. Nicio cotă de TVA nu va fi mai mare de 19% potrivit oficialului. România este printre puținele țări care are o cotă atât de redusă.
Premierul Marcel Ciolacu prezintă astăzi conducerii PSD Ordonanțele Austerității
Membrii Biroului Permanent Național al Partidului au fost chemați, în această dimineață, de președintele Marcel Ciolacu, pentru a li se prezenta, pe scurt, cum arată proiectul de lege.
Printre prevederi se numără creșterea salariului minim la 3.300 de lei și eliminarea facilităților fiscale în construcții, agricultură și în IT. TVA-ul va rămâne de 5% doar pentru încălzire și cărți. Pentru alimente, medicamente și cazarea la hotel, va fi de 9 procente. În rest, taxa pe valoare adăugată va fi de 19%.
Pentru proprietățile estimate la peste 500 de mii de euro și pentru mașinile de peste 75 de mii de euro, impozitul va fi de 0,3%.
Totodată, trebuie să ne așteptăm la prețuri mai mari la alcool și tutun. Accizele vor crește pentru aceste produse.
Nici întreprinderile mici și mijlocii nu scapă. Cele cu cifra de afaceri sub 300 de mii de lei vor plăti o taxă de 1%, iar cele cu cifră de afaceri mai mare, de 3 procente.
Guvernul decide lista măsurilor fiscale
O parte dintre acestea se vor aplica de la 1 octombrie, în timp ce altele vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
De la 1 octombrie, va crește salariul minim la 3300 de lei și vor fi eliminate facilitățile fiscale pentru construcții, agricultură și IT.
Restul măsurilor ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2024.
Printre cele mai importante, se numără reducerea numărului de secretari de stat cu 20%, creșterea TVA-ului, impozitul pe mașinile și locuințele de lux (0,3% pentru mașinile de peste 75.000 de euro și pentru proprietățile de peste 500.000 de euro), creșterea sumei pentru voucherele de vacanță, impozitarea lor și introducerea pragului maxim de 8000 de lei net până la care vor fi acordate.
Măsuri care urmează să se aplice de la 1 octombrie 2023
– creșterea salariului minim la 3300 de lei
– eliminarea facilităților fiscale în construcții, agricultură și IT
Măsuri care urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2024
– TVA 5%: cărți, termie
– TVA 9%: alimente, medicamente, cazarea la hotel
– TVA 19%: restul produselor și serviciilor
– impozit de 0,3% pentru proprietățile de peste 500.000 de euro și pentru mașinile de peste 75.000 euro
– crește valoarea pentru voucherele de vacanță la 1600 de lei, dar vor fi impozitate și vor fi acordate pentru cei cu salariu până în 8000 de lei net
– actualizarea accizei la tutun cu 7,5%
– actualizarea accizei la alcool cu 10%
– reducerea numărului de secretari de stat cu 20%
– 1% taxă din cifra de afaceri pentru IMM-uri sub 300.000 de lei
– 3% taxă din cifra de afaceri pentru IMM-uri peste 300.000 de lei.