AcasăACTUALPercheziţii organizate de FBI şi DIICOT şi judeţele Teleorman şi Argeş după...

Percheziţii organizate de FBI şi DIICOT şi judeţele Teleorman şi Argeş după o fraudă de peste cinci milioane de dolari (VIDEO)

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Mai multe percheziții au avut loc, în această săptămână în Argeș și Teleorman, la persoane cercetate în SUA pentru înșelăciune, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat. Perchezițiile au fost făcute de procurori DIICOT și reprezentanți ai FBI.

Conform unui comunicat transmis de Poliţia Română, suspecții au acționat în scopul obținerii, în mod fraudulos, de beneficii guvernamentale în statul California, respectiv ajutoare de șomaj administrate de Departamentul pentru dezvoltarea ocupării forței de muncă (Employment Development Department California- EDD). De la fiecare persoană care a apelat la „servicii” de natura celor menționate, au fost încasate sume cuprinse între 1.000 și 1.500 USD.

„Autoritățile federale americane au pus sub acuzare un număr de 14 persoane de cetățenie română bănuite de implicare în activitatea grupului infracțional, cunoscut sub denumirea de ,,SANDU SYNDICATE”, al cărui lider a fost arestat în cursul lunii martie 2023, pe teritoriul SUA”, conform sursei citate.

Prejudiciul în acest caz este estimat la aproximativ 5.200.000 USD. Totodată, la sediul Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Pitești, a fost condusă o persoană, care face obiectul unei cereri de arestare provizorie, în vederea extrădării, formulate de către autoritățile americane.

Schemă infracţională pentru obţinerea de fonduri guvernamentale 

În cadrul investigației desfășurate de autoritățile din S.U.A., a rezultat faptul că, începând cu iulie 2020 și până în august 2022, membrii grupării de criminalitate organizată, formată din cetățeni români, ar fi participat la o schemă infracțională, pentru a obține în mod fraudulos beneficii guvernamentale din statul California, respectiv ajutoare de șomaj administrate de Departamentul pentru Dezvoltarea Ocupării Forței de Muncă din California (Employment Development Department California – E.D.D.).

„În urma anchetei derulate pe teritoriul S.U.A., care a fost realizată cu sprijinul autorităților de aplicare a legii din România, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și D.I.I.C.O.T., au reieșit date conform cărora membrii grupării ar fi obținut în mod fraudulos beneficii de la E.D.D. pentru ei înșiși și, de asemenea, ar fi ajutat alte persoane să obțină beneficii, în schimbul unei părți din aceste sume încasate în mod fraudulos. În luna noiembrie 2021, autoritățile din S.U.A. au luat cunoștință de o serie de infracțiuni legate de furturi care vizau populația în vârstă din San Diego, California”, a transmis Poliţia Română.

Pe parcursul investigației, autoritățile din S.U.A. au identificat o organizație infracțională, formată din cetățeni români, domiciliați în județul Vâlcea, care ar fi participat la fraude și furturi pe întregul teritoriu al Statelor Unite, descoperind că această schemă infracțională ar fi avut ca scop obținerea în mod fraudulos de ajutoare de șomaj din statul California.

Din cercetări a reieșit că membrii grupării ar fi acționat în mod sistematic în scopul facilitării obținerii frauduloase de către sute de persoane de cetățenie română, a unor beneficii materiale de la E.D.D. prin depunerea de cereri, crearea de documente justificative falsificate și ajutor dat în antedatarea cererilor.

Anunţuri postate pe reţele sociale

În mod concret, începând cu iulie 2021, liderii grupării ar fi transmis, prin intermediul rețelelor de socializare, anunțuri prin care ofereau servicii sau întâlniri pentru a solicita, în mod fraudulos, beneficii financiare de la E.D.D. California, constând  în sume cuprinse între 1.000 USD și 1.500 USD, în vederea deschiderii de conturi în cadrul aplicației.

În continuare, liderii grupării ar fi dezvoltat un proces în vederea obținerii de beneficii patrimoniale, prin folosirea de identități false, facturi de utilități falsificate, declarații de venit falsificate, formulare falsificate și carduri de asigurare de sănătate frauduloase.

De asemenea, aceștia ar fi falsificat cererile de aplicare prin „antedatarea” sau modificarea acestora, prin menționarea în fals a unei date anterioare de începere a șomajului, pentru a genera venituri frauduloase suplimentare.

Patru persoane reţinute

Bărbatul de 27 de ani care face obiectul unei cereri de arestare provizorie, în vederea extrădării, formulate de către autoritățile americane, a fost prezentat procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Pitești, care a dispus reținerea acestuia, pentru 24 de ore, iar, ulterior, judecătorii de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Pitești au admis cererea de arestare preventivă a acestuia, pentru 30 de zile, în vederea extrădării pe teritoriul S.U.A.

De asemenea, la data de 14 noiembrie a.c., pe teritoriul S.U.A., au fost arestați alți 3 membri ai grupării infracționale.

În urma perchezițiilor efectuate pe teritoriul României, au fost descoperiți și indisponibilizați 4.700 de lei, 8.000 de euro, un autoturism în valoare de aproximativ 105.000 USD, aproximativ 300 de grame de bijuterii din aur, 4 ceasuri de lux (dintre care unul în valoare de 55.000 USD, iar altul în valoare de 15.500 USD), 24 de plăcuțe de înmatriculare, despre care există indicii că ar fi fost sustrase din S.U.A., un telefon mobil, înscrisuri relevante pentru cauză și arme albe.

Asupra bunurilor indisponibilizate au fost aplicate, în baza ordonanței procurorului D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, sechestre asigurătorii, în vederea recuperării prejudiciului material produs de către persoanele bănuite pe teritoriul S.U.A., autoturismul fiind predat în vederea luării în custodie și valorificării reprezentanților din cadrul A.N.A.B.I.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Reporter24
Reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul reporter24.ro a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia.Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri