AcasăACTUALPerioadă de valabilitate mai mare pentru rețete și trimiteri medicale

Perioadă de valabilitate mai mare pentru rețete și trimiteri medicale

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Din semestrul al doilea al acestui an, pentru bolile cronice, valabilitatea biletelor de trimitere pentru specialități clinice și pentru îngrijiri paliative va fi de până la 90 de zile.

Totodată și valabilitatea biletului de trimitere pentru investigații paraclinice va fi de până la 90 de zile calendaristice pentru creșterea accesului asiguraților la servicii medicale paraclinice.

Dacă în perioada de valabilitate a biletului de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice un asigurat se internează în spital fără ca investigaţiile recomandate să fie efectuate în ambulatoriu anterior internării, biletul de trimitere îşi pierde valabilitatea, cu excepţia biletelor de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice de înaltă performanţă dacă acestea nu au fost efectuate în timpul spitalizării, cu obligația prezentării de către asigurat a biletului de externare/scrisorii medicale din care să rezulte că aceste investigaţii nu au fost făcute pe perioada internării (în prezent este necesară reconfirmarea pe biletul de trimitere a necesităţii efectuării acestor investigaţii de către medicul care a făcut trimiterea); – măsura are în vedere reducerea birocraţiei la nivelul asiguraţilor.

De asemenea, regularizarea sumelor contractate se va realiza lunar (în prezent trimestrial) – astfel încât să se evite blocarea trimestrială a unor sume contractate, care nu pot fi utilizate la nivelul unor furnizori de servicii medicale paraclinice din lipsă de adresabilitate având în vedere că asiguratul are dreptul conform Legii nr. 95/2006, să aleagă furnizorul. După cum transmite info-pacienti.ro, sumele neconsumate de unii furnizori de servicii medicale paraclinice vor putea fi redistribuite de casele de asigurări de sănătate către furnizorii care au adresabilitate, fără a fi necesar a se aștepta sfârșitul unui trimestru.

Începând cu semestrul II al anului 2019, se majorează numărul de zile de îngrijiri la domiciliu de care poate beneficia un asigurat, respectiv de la 90 de zile la 180 de zile (90 de zile îngrijiri medicale la domiciliu şi 90 de zile de îngrijiri paliative la domiciliu, în ultimele 11 luni). Prevederile sunt cuprinse în Normele de aplicare a Contractului cadru pentru 2018-2019, a căror aplicare a fost prelungită până la finalul acestui an.

romanialibera.ro

Mai multe ştiri

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri