AcasăACTUALPeste 16.000 de persoane testate și 390 de pacienți depistați pozitiv la...

Peste 16.000 de persoane testate și 390 de pacienți depistați pozitiv la hepatită B sau C, în județul Olt

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

În cadrul campaniei de testare din județul Olt au fost testate 16.663 de persoane, dintre care 390 au fost depistate pozitiv la infecția cu virusurile hepatitice B sau C. 

Programul de screening este unul pilot, derulat prin proiectul LIVERO 2 SUD, implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Din totalul persoanelor testate,253 au fost depistate având infecția cu virus hepatitic B și 137infecția cu virusul hepatitic C.

Campania și-a atins un obiectiv major, spun organizatorii, acela de a ajunge la persoanele din medii defavorizate și din mediul rural, acestea reprezentând peste 80% din totalul celor testați.

Un rol important l-a avut implicarea medicilor de familie din județ, aceștia au dovedit interes pentru programul de screening, pentru realizarea acțiunii de prevenție.

“Multumesc tuturor celor care s-au implicat in proiect. Un proiect deosebit,  de suflet pentru mine si colegii mei, care a reușit sa arate importanța si necesitatea testării pentru hepatitele virale B si C”, a declaratdr. Mihai Ungureanu, presedinte SNMF Olt, Coordonator al medicilor de familie din judetul Olt in cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD

CITEȘTE ȘI: Avertizare METEO | Caniculă și disconfort termic ridicat anunțate pentru următoarele zile

Dintre pacientii depistati, 263 au beneficiat de investigații medicale de specialitate și analize medicale în cadrul Centrului de Prevenție înființat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, cu suportul echipei medicale coordonată de profesor doctor Ion Rogoveanu.

Din cele 16.663 de persoane testate, 12.882 au domiciliul în mediul rural, dintre aceștia, au fost depistați pozitiv 185 cu virus hepatitic B și 116 cu virusul hepatitic C. Din mediul urban au fost testate 3.781 de persoane, dintre care au fost depistate 68 având infecția cu virus hepatitic B și 21 cu virus hepatitic C, prevalența în mediul urban fiind de 2.87%, în timp ce în mediul rural este de 2.41%.

Raportat la populația testată se observă că, în randul femeilor prevalența generală este de 2.2% (226 de persoane depistate pozitiv), ușor mai mare în cazul infecției cu virusul B, respectiv1,24%,(125 de personae depistate pozitiv)  față de 0.96% (101 persoane depistate) în cazul infecției cu virus hepatitic C. În ceea ce privește bărbații, prevalența la infecția cu virusul hepatitic B este considerabil mai mare fața de infecția cu virus hepatitic C, respectiv 1.93% fata de 0.62%.

În ceea ce privește categoriile de vârstă, se observă o prevalență generală apropiată între segmentul de varsta 25-54 de ani și segmentul de vârstă de peste 54 de ani.

În cazul persoanelor din categoria de vârstă +54 de ani prevalența este mai mare în cazul hepatitei C, respectiv 112 de persoane depistate pozitiv, prevalență de 1.34%. Prevalența la infectia cu virus hepatitic B în această categorie de vârstă este de 1.17%, fiind depistate pozitiv 98 de persoane.

O veste bună este prevalență scăzută de 0.11% la ambele infecții virale în cazul categoriei de vârstă 18-25 de ani, însă numărul persoanelor testate este mai mic în raport cu celelalte categorii.

Campania de testare din județul Olt a fost lansată în luna ianuarie și s-a încheiat la 31 iulie a.c, derulându-se prin intermediul celor 32 de cabinete de medicină de familie afiliate, cu sprijinul autorităților publice local și al Asociației Române Anti-Sida (ARAS), partenerul Institutului Clinic Fundeni în implementarea acestui proiect.

Toate datele obținute în cadrul programului de testare sunt introduse în primul Registru Național de Hepatite (Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului) care are deja în evidență peste 170.000 de persoane, în urma derulării proiectelor LIVE(RO)2-SUD și LIVE(RO)2-EST.

Prin proiectul LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C” se va realiza screening populațional în două regiuni de dezvoltare, mai precis Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia. Programul de screening se va derula etapizat, pe perioada 2021-2023 în toate cele 12 județe aparținând celor doua regiuni de dezvoltare: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri