AcasăLIFEProiectul restaurării casei Hagiescu-Mirişte din Caracal, premiat internaţional

Proiectul restaurării casei Hagiescu-Mirişte din Caracal, premiat internaţional

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Proiectul restaurării casei Ion Hagiescu-Mirişte din Caracal, imobil monument istoric transformat în muzeu etnografic, a fost premiat în cadrul unei competiţii internaţionale de arhitectură.

Proiectul din Caracal a primit premiul II la una din cele mai prestigioase competiții internaționale din domeniul arhitecturii – Rethinging de Future Awards.

Global Architecture & Design Awards 2023 a inclus peste 1200 de proiecte din 45 de țări participante

„Suntem bucuroși să vă anunțăm că unul din proiectele de suflet ale comunității noastre,  restaurarea muzeului etnografic ” Hagiescu Miriște”, a fost recompensat cu premiul II la una din cele mai prestigioase competiții internaționale din domeniul arhitecturii – Rethinging de Future Awards. Global Architecture & Design Awards 2023 a inclus peste 1200 de proiecte din 45 de țări participante. La categoria Cultură (Construcție), proiectul a întrunit aprecieri unanime din partea juriului internațional, ceea ce ne bucură și este o mândrie pentru noi. Am reușit să recuperăm această capodoperă arhitecturală, iar redarea ei comunității noastre a fost recunoscută și apreciată la nivel global. Ani de muncă, 660 de metri pătrați restaurați și o echipă entuziastă a făcut posibilă transformarea unei ruine într-o bijuterie arhitecturală, de care se pot bucura nu numai caracalenii, ci și cei care ne vor vizita pe viitor. Felicitări echipei de arhitecți – Mihail Boboia, Rodica Drăgan și Rasha Malhis, după a căror planuri s-a realizat restaurarea clădirii!”, a anunţat Primăria Caracal, pe pagina oficială de Facebook.

Proiectul are o valoare totală de 6.001.186,77 lei, din care 5.868.705,02 lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

Cumpărată în paragină şi transformată prin grija magistratului Ion Hagiescu-Mirişte în una din cele mai frumoase clădiri din Caracal, casa aşteapta un salvator, care să o readucă la viaţă. După ce a fost folosită timp de câţiva ani, bijuteria arhitecturală a fost abandonată de fostele administraţii.

Ion Hagiescu-Mirişte a studiat dreptul la Bucureşti şi la Paris, profesând apoi în capitala României şi în Buzău, iar mai târziu, în 1895, s-a stabilit în Caracal, reşedinţa judeţului Romanaţi. A fost prim-preşedinte al Tribunalului Romanaţi până în 1914, când a fost numit consilier la Curtea de Apel din Constanţa.

Pasionat de turism şi de artă, Ion Hagiescu-Mirişte a colindat nu numai România, ci şi Europa în lung şi-n lat, culegând din fiecare zonă diverse piese extrem de valoroase, pe care le-a adus la Caracal.

Impresionat de muzeele vizitate în calătoriile sale prin Europa, a cumpărat în anul 1900 de la Teodor Cazan o casă ruinată, pe care a amenajat-o după gustul său, dorind să o transforme într-un muzeu. Deoarece colecţionase foarte multe obiecte, dorea să înfiinţeze acest muzeu şi să-l doneze după moartea sa Prefecturii judeţului Romanaţi.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri