AcasăACTUALRăzboi în Ucraina | Kievul rezistă, iar ucrainienii ripostează

Război în Ucraina | Kievul rezistă, iar ucrainienii ripostează

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Armata rusă pare că s-a reaprovizionat pentru atacarea Kievului, dar încă nu reușește încercuirea orașului, nici controlul spațiului aerian. Ucrainenii hărțuiesc din spate liniile rușilor și ripostează la atacurile aeriene, reușind să doboare drone și aeronave. O nouă tentativă de deschidere a unor coridoare de evacuare a civililor, marți dimineața.

Potrivit Institutului american pentru Studierea Războiului (ISW) forțele ruse se consolidează și se pregătesc pentru operațiuni ulterioare de-a lungul periferiei de vest și de est a Kievului, în special în zona Irpin la vest și zona Brovary la est. Totuși coloanele rusești care au depășit Cernihiv (la NE) și Sumî (Est) fără a le putea cuceri, nu sunt consistente numeric, iar liniile lor de aprovizionare sunt vulnerabile. Ieri, ucrainenii au distrus o coloană de aprovizionare cu combustibil pentru linia de avansare dinspre est și au doborât o dronă în NV de capitală, semn că, în ciuda avansării rușilor pe aceste linii de încercuire a Kievului, armata ucraineană încă este activă în zonă și preferă să hărțuiască inamicul, în loc să se angajeze frontal cu acesta.

Armata ucraineană a raportat doborârea a două avioane rusești care au bombardat Kievul luni seara, dar informația nu a putut fi confirmată din surse independente. În schimb, a difuzat imagini nocturne despre care susține că au fost filmate de o dronă Bayraktar, în timpul atacului și distrigerii unui sistem antiaerian BUK-M2, aflat în coloana de la nord de Kiev.

Pe frontul de est, nici Cernihiv, nici Sumî, nici Harkov nu au fost cucerite, rușii continuând bombardamentele, iar ucrainenii pretinzând că au mai doborât un Suhoi Su 34. Imagini cu pilotul rus capturat și interogat au fost de asemenea date publicității.

Pe frontul de sud, trupele ruse încearcă probabil să ocolească Nikolaev și să traverseze Bugul de Sud în amonte de oraș, pentru a putea înainta apoi asupra Odesei. ISW estimează că această grabă sugerează și iminența unui desant amfibiu oriunde între Odesa și Nikolev. În același timp, armata rusă de pe frontul de sud pare a fi primit întăriri prin Crimeea pentru a cuceri Zaporijie.

La Mariopol, oraș complet încercuit de câteva zile, tăiat de la utilități și în imposibilitate de a evacua civilii, ucrainenii au raportat distrugerea unor formațiuni de blindate rusești.

sursa: biziday

CITEŞTE ŞI: Bărbații între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război. Proiectul de lege, în circuit de avizare

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri