Restaurarea Conacului Neamțu din Olari a reînceput în luna ianuarie şi vizează consolidarea parterului și reparații interioare.
Între timp, ce echipa Pro Patrimonio a efectuat lucrări de întreținere a livezii, afectată de secetă.
„Șantierul pentru restaurarea conacului Neamțu a reînceput în luna ianuarie 2025 cu sprijinul partenerului UiPath Foundation. În acest an ne-am propus să încheiem o ultimă etapă complicată – consolidarea parterului, dar și reparații la tencuieli și tavane. Fiind lucrări interioare, chiar dacă vremea este rece, lucrările se pot derula în condiții bune, având protejate golurile de uși și ferestre cu panouri temporare.
În așteptarea primăverii, echipa Pro Patrimonio care îngrijește conacul a realizat lucrările de tăiere și curățare a livezii. Cu această ocazie am constatat că 20 dintre arborii fructiferi sunt uscați, efect al bolilor și secetei severe din ultimele veri. Bugetul necesar este de 5.000 lei”, transmite Fundaţia Pro Patrimonio.
Citeşte şi: Tren marfar deraiat la Drăgănești-Olt. Patru trenuri de călători au stat pe loctimp de trei ore
Conacul Neamțu din Olari, județul Olt, reprezentativ pentru arhitectura din Oltenia, are o configurație arhitecturală realizată între anii 1920-1935 de către arhitectul Constantin Iotzu, sub influența stilului neoromânesc.
După ce a fost preluat de comunişti, în primii ani ai regimului, a fost transformat în sediu de Cooperativă Agricolă de Producţie (CAP).
Conacul a fost donat Fundației Pro Patrimonio în 2016, într-o stare de degradare avansată și a trecut printr-o etapă de igienizare și conservare parțială.
Restaurarea a început în 2018 şi continuă şi astăzi, cu ajutorul unor donații și al voluntarilor, care vin la conac să muncească, unii dintre ei chiar din străinătate.
Istoria locului
Conacul de la Olari a fost cumpărat de Constantin C. Neamţu de la un grec, în 1901, restaurându-l în anii ’20 sub directa supraveghere a arhitecţilor Ion Mincu şi Nicolae Iotzu.
Constantin C. Neamţu a fost director al Băncii Comerţului din Craiova şi a luptat în Războiul Balcanic şi în Primul Război Mondial, la care a participat sub comanda mareşalului Averescu.
Conacul de la Olari a reprezentat leagănul copilăriei lui Şerban Neamţu, care şi-a petrecut acolo toate vacanţele până în 1948, când imobilul a fost naţionalizat de regimul comunist.
El a fost unicul urmaş al familiei, rămas în viaţă după 1989. Şerban Neamţu a hotărât să doneze conacul fundaţiei Pro Patrimonio, salvându-l astfel de la pieire. El a decedat în urmă cu câţiva ani.