AcasăECONOMIERevoluționarul care s-a întors din Italia pentru a monta panouri fotovoltaice în...

Revoluționarul care s-a întors din Italia pentru a monta panouri fotovoltaice în România

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Unul dintre primii revoluționari din Vrancea, Laurențiu Barbu, a părăsit România la scurt timp, în 1993. S-a mutat în Italia, unde a lucrat ca IT-ist. Mai târziu, a luat totul de la zero și a deschis o firmă de instalare de panouri fotovoltaice.

Apoi, a revenit de tot în România, unde încearcă să desfacă ițele încurcate ale birocrației în ceea ce privește energia verde din țara noastră. PRESShub a discutat cu Laurențiu Barbu despre piedicile puse de stat, despre mentalități și reticențe când vine vorba de conversiunea energiei clasice cu cea verde.

PRESShub: Este românul mai reticent decât alți europeni în ceea ce privește energia verde?

Laurențiu Barbu: Românul nu este reticent în ceea ce privește energia verde, ci la pomenile care vin de la stat. Circulă proverbul: „Cașcavalul e gratuit numai în cursa de șobolani” și românii știu asta. Dacă în octombrie 2022, Administrația Fondului de Mediu a spus că va deschide sesiunea „Casa Verde” pentru panouri fotovoltaice, abia în iunie 2023 a fost deschisă.

În tot acest timp, nimeni nu și-a mai instalat un sistem fotovoltaic cu fonduri proprii, pentru că toți au așteptat acest program.

În iunie 2023, când s-a lansat programul, în 3 minute s-au terminat fondurile, așadar cei care nu au reușit să-și bage dosarul în 3 minute, adică 99% din cei care au așteptat, au pierdut vara.

Dacă își puneau cu fonduri proprii, erau în câștig pentru că produceau energie în tot acest timp.

Apoi, sesiunea 2023 nu este încă finalizată, a fost blocată timp de 3 luni din cauza unor procese. Abia recent a fost reluată.

Dacă până la sfârșitul anului se vor verifica dosare, probabil anul viitor prin primăvară vor începe instalările, apoi românul nostru trebuie să mai aștepte vreo 3 luni după furnizorii de energie electrică se se miște pentru a le instala contorul bidirecțional și să le dea certificatul de prosumator, pentru ca ei să poată injecta în rețea.

Dacă numeri anii, am început discuția în 2022 și românul devine prosumator în 2024 sau 2025, asta dacă nu mai intervine vreun proces sau alte probleme organizatorice.

În Europa știm că lucrurile stau altfel.

Ce trebuie să știe un român care vrea să devină prosumator?

Legea Compensării cantitative a energiei electrice sau Legea prosumatorului este un beneficiu enorm acum pentru România, deoarece îi ajută pe oamenii care și-au instalat un sistem fotovoltaic, fie cu fonduri proprii sau prin unele programe guvernamentale, să injecteze surplusul de energie electrică activă în rețea și să primească înapoi aceeași cantitate atunci când are nevoie, practic se vor plăti doar niște taxe de transport care sunt destul de mici.

Acest lucru elimină necesitatea instalării de acumulatori, care costă foarte mult.

Pentru a deveni prosumator, fie prin programul Casa Verde Fotovoltaice sau fonduri proprii, ai nevoie de o serie de documente. Prin Casa Verde Fotovoltaice statul îți cere cadastru, intabulare și multe altele.

În schimb, pentru panurile montate cu fonduri proprii, documentația este mai subțire. Noi recomandăm ca cei care au bani să își instaleze cu fonduri proprii un sistem fotovoltaic, ca să înceapă să producă energie electrică imediat.

Să depună apoi dosarul pentru Casa Verde Fotovoltaice și dacă au norocul să ajung până la final, în câțiva ani pot avea un sistem fotovoltaic in plus.

interviul complet, în PRESShub

spot_img

Mai multe ştiri

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
Alegeri 2024spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri