AcasăACTUALRomâncă din SUA prădată de sute de mii de dolari de un...

Româncă din SUA prădată de sute de mii de dolari de un preot fals din penitenciar. „Trimisul Domnului” promitea grădiniţe şi farmacii pentru sărmani

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Escrocherie cu iz divin la Rădăuţi. Patru persoane, doi bărbaţi de 36 şi 44 de ani, unul dintre ei încarcerat în penitenciar, şi două femei de 31 şi 48 de ani, s-au ales cu dosare penale după ce au păcălit o româncă din SUA să le dea 400.000 de dolari. Aceştia promiteau că vor construi grădiniţe şi farmacii pentru sărmani.

La începutul acestui an, victima a realizat că este păcălita aşa că a depus o plângere la Poliția Municipiului Rădăuți – Biroul Investigații Criminale. Femeia a sesizat faptul că, în perioada 2013 – 2021, persoane neidentificate, folosindu-se de calitatea falsă de preot ar fi indus-o în eroare și, sub pretextul construirii unei grădinițe pentru copii sau a unei farmacii care oferă medicamente gratuite pentru nevoiași, ar fi solicitat și primit de la victimă aproximativ 400.000 de dolari americani.

Potrivit anchetatorilor, femeia a luat contact cu escrocii după ce, în 2013, ar fi accesat un anunț postat pe un site on-line de către persoane neidentificate, care își atribuiau identitatea unor cadre monahale și personal eclezistic, cu intenția de a stabili o legătură spirituală care să conducă la apropierea sa de biserică.

„Persoana vătămată ar fi contactat telefonic persoana din anunț și ar fi început o legătură cu persoane necunoscute și neidentificate, constând în conversații telefonice frecvente, ajungând la un moment dat la încrederea deplină că persoana cu care corespondează este un preot din Suceava. În aceste împrejurări, după ce ar fi obținut încrederea persoanei vătămate și ar fi convins-o că este preot, persoana neidentificată ar fi început să-i solicite diverse sume de bani, cu anumite scopuri precise, de ajutorare, respectiv construirea de biserici, grădinițe sau farmacii, precum și alte cauze umanitare”, a transmis IPJ Suceava.

Femeie prădată de 400.000 de dolari

În perioada 2013 – 2021, femeia le-a trimis escrocilor, prin diferite modalități, transferuri bancare sau transferuri on-line, suma de aproximativ 400.000 de dolari americani.

La sfârșitul anului 2021, victima ar fi reușit să ia legătura cu „preotul” respectiv și și-a dat seama că a fost păcălită. Ba mai mult, preotul era de fapt un deţinut dintr-un penitenciar.

„În perioada 2013 – 2021, aflându-se încarcerat în penitenciar, folosindu-se de calitatea falsă de preot, atribuindu-și în mod nereal identitățile unor monahi, ar fi indus și menținut în eroare telefonic persoana vătămată aflată în Statele Unite ale Americii, de la care, sub pretextul neadevărat al construirii unei grădinițe pentru copii, a unei farmacii care oferă medicamente gratuite pentru nevoiași, a efectuării de lucrări la biserici sau pentru cauze umanitare, ar fi solicitat și primit în mod injust, prin intermediul complicilor săi, respectiv 8 persoane (5 bărbați și 3 femei), aproximativ 400.000 dolari americani”, a mai transmis IPJ Suceava.

Percheziţii organizate de poliţişti

Pentru completarea probatoriului, la solicitarea unității de parchet și a organelor de cercetare penală din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți – Biroul Investigații Criminale, Judecătoria Rădăuți, a fost autorizată efectuarea a 11 percheziții domiciliare, la locația de funcționare a unei unități de penitenciar (7 percheziții), dar și la imobile din municipiul Rădăuți și comuna Arbore, județul Suceava. Totodată au fost emise mandate de aducere privind partenerii acestuia la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

În urma punerii în aplicare a mandatelor de percheziție domiciliară, în incinta penitenciarului, au fost descoperite un telefon mobil, pe care bărbatul bănuit de comiterea înșelăciunilor îl avea asupra sa şi mai multe înscrisuri care interesează cauza.

De asemenea, și de la celelalte locații au fost ridicate bunuri și înscrisuri cu valoare probatorie.  Prin ordonanța din data de 20 august 2023, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de bărbatul bănuit de comiterea înșelăciunilor, respectiv persoana încarcerată, de 44 de ani, pentru săvârşirea infracțiunii de înșelăciune, în formă continuată și în stare de recidivă postcondamnatorie.

De asemenea, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de alte 6 persoane pentru săvârşirea infracțiunii de înșelăciune, sub formă de participație a complicității.

În urma probatoriului administrat, prin ordonanțele polițiștilor din cadrul Poliției municipiului Rădăuți – Biroul Investigații Criminale, s-a dispus reținerea a două femei, de 31 și 48 de ani și a unui bărbat, de 36 de ani.

În cauză, cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, cauza urmând a fi soluționată procedural de către polițiștii Poliției municipiului Rădăuți – Biroul Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Reporter24
Reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul reporter24.ro a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia.Următorul pas în dezvoltarea iniţiativei jurnalistice regio-locale reprezintă intrarea în portofoliul agenţiei Thinkdigital, începând din luna mai 2021.Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri