AcasăACTUALRomânia, lider european în producția de nuci: popularitate în creștere și inovații...

România, lider european în producția de nuci: popularitate în creștere și inovații gourmet

spot_img
spot_img
- Advertisement -

România devine lider european în producția de nuci, cu o popularitate în creștere și inovații precum răchia de nucă și produse gourmet.

Nucile românești câștigă popularitate în creștere. Folosite tradițional pentru cozonaci și prăjituri, ele sunt acum și ingredientul principal al unui rachiu dulce-amărui. În ultimii patru ani, numărul nucilor plantate în ferme a crescut cu peste 400.000. Recolta din 2023 a plasat România pe primul loc în topul producătorilor din Uniunea Europeană, scrie ȘtirileProTV.

Unul dintre cei mai importanți procesatori de nuci din țară vinde peste 5.000 de tone pe an, pe măsură ce cererea continuă să crească. Adrian Drâmbărean, director tehnic, confirmă: „În țară am înregistrat creșteri de peste 300%.”

În Alba, un bărbat a plantat peste o mie de nuci din soiuri românești diferite pe peste zece hectare începând din 2014. Acum, pomii au peste trei metri înălțime. Alex Urca, proprietarul livezii, explică: „În primul an de cules, sperăm la aproximativ o tonă la hectar, având 10 hectare, deci aproximativ 10 tone de nucă. După ce pomii intră pe rod, undeva la 40-50 de ani, pot fi exploatați. De anul trecut, am început un proces de reconversie ecologică.”

Numărul nucilor plantați în România a depășit oficial 2,3 milioane de pomi, după cum arată datele Institutului Național de Statistică pe parcursul anilor:

  • 2019: 1.936.247
  • 2020: 2.006.104
  • 2021: 2.088.047
  • 2022: 2.351.612

Pomicultorul din Arad, Georgel Panțiruc, anticipează o recoltă bună pentru anul acesta: „Nucile le vindem pe piață la Obor și la cofetării. Din nucă se poate face dulceață când sunt mici, iar din miezul de nucă se poate obține și lichior.”

Răchia din miez de nuci uscate, cu gustul său dulce-amărui, este un produs rar, dar apreciat de consumatori. Procesul de fermentare durează aproximativ o jumătate de an, iar Sorin Rotariu, administrator la o distilerie, explică: „Cu nucile mele am obținut o răchie de calitate, cunoscută în Banat ca răchia de miez de nucă.”

Specialistul în băuturi alcoolice spirtoase, Zoltán Szövérdfi-Szép, adaugă: „Răchia de nuci uscate nu este foarte des întâlnită, deoarece în procesul de fabricație este necesar zahăr. Conform legislației, nu avem voie să adăugăm zahăr în borhot.”

Pe lângă acestea, nucile caramelizate sau cele cu crustă de piper ori chili sunt combinații excelente alături de o bere rece.

Primeşte ştirile, pe mail!spot_img

Mai multe ştiri

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri