Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a subliniat astăzi că propunerea Franței privind obligativitatea cultivării unui procent de 7% din suprafața deținută cu plante fixatoare de azot nu a reușit să convingă statele membre ale Uniunii Europene, neobținând numărul de voturi necesare pentru a fi adoptată.
În declarația sa, ministrul a reiterat că România și-a menținut poziția, susținând că derogarea de la GAEC 7 (rotația culturilor) și GAEC 8 (4% pârloagă) trebuie prelungită, nu înlocuită cu o formulă care nu avantajează fermierii.
De asemenea, ministrul Barbu a avertizat cu privire la răspândirea unor informații false în grupurile de fermieri, afirmând că România a respins propunerea Franței, care ar fi continuat să pună presiune asupra fermierilor fără a le rezolva problemele.
„Este important să fie clar: România a respins propunerea Franței, care nu ar fi făcut decât să pună în continuare presiune pe fermierii noștri, fără să le rezolve problemele”, a subliniat ministrul Agriculturii.
În final, ministrul așteaptă o propunere din partea Comisiei Europene care să țină cont de situația fermierilor români și a reafirmat că poziția României rămâne neschimbată, solicitând prelungirea derogării de la GAEC 7 și GAEC 8 și pentru anul 2024, poziție exprimată încă din iulie 2023.