AcasăACTUALRomânii aflați în străinătate pot vota la orice secție la alegerile europarlamentare

Românii aflați în străinătate pot vota la orice secție la alegerile europarlamentare

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Toţi cetăţenii români cu drept de vot aflaţi în străinătate, indiferent dacă au reşedinţa sau domiciliul sau se află temporar, pot vota la orice secţie la alegerile europarlamentare. Anunţul a fost făcut astăzi de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

De asemenea, dacă la ora 22.00 mai există alegători care se află la rând, pot să voteze până la ora 23.59. Votarea în străinătate începe sâmbătă, ora 22.00 şi se încheie luni, 10 iunie, la ora 08.00, ora României.

Reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procesele electorale din cadrul MAE, directorul general Iulian Ivan a declarat într-o conferinţă de presă că la alegerile europarlamentare, toţi cetăţenii români cu drept de vot, care se află în străinătate, indiferent dacă au reşedinţa sau domiciliul sau se află temporar în străinătate, pot vota la orice secţie de votare din afara ţării, cu condiţia să prezinte un act de identitate românesc, aflat în termenul de valabilitate.

„La aceste alegeri se vor utiliza tablete pentru verificarea dreptului de vot, validarea alegătorilor şi preluarea semnăturii pe cale electronică şi generarea listelor electorale suplimentare în variantă electronică, dar şi transmiterea proceselor verbale către Biroul Electoral pentru secţia de votare din străinătate, tot în sistem electronic”, a spus el.

La sediul MAE, circa 100 de persoane din Centrala MAE vor asigura permanenţa la sediul Biroului Electoral pentru străinătate, unde va funcţiona şi un call- center, începând de vineri seara până la finalizarea numărării voturilor.

„Noi apreciem că undeva, marţi, acest proces ar trebui să se închidă”, a spus Iulian Ivan.

Reprezentantul MAE a mai spus că votarea în străinătate începe sâmbătă, ora României 22.00 cu deschiderea primei secţii de votare în Auckland, Noua Zeelandă şi se va desfăşura în funcţie de fusul orar pe durata a 34 de ore, ultimele secţii din străinătate închizând votarea luni, 10 iunie, ora 08.00 ora României. Secţiile care vor închide ultimele sunt cele de pe Coasta de Vest a SUA şi în Canada.

- Publicitate-spot_img

Mai multe ştiri

- Publicitate-spot_img

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

- Publicitate-spot_img
Reporter24
Reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul reporter24.ro a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia.Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri