AcasăLIFEȘezătoare la Muzeul Județean Olt: Oaspeți din Constanța, Cluj și Chișinău

Șezătoare la Muzeul Județean Olt: Oaspeți din Constanța, Cluj și Chișinău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Sub titulatura „Arta cusutului – o poveste fără sfârșit”, sâmbătă 1 iunie 2024, începând cu ora 10.00 are loc la Muzeul Județean Olt o întâlnire între specialiștii etnografi ai muzeului și membrele grupului „Șezătoare București”, cărora li s-au alăturat doamne de la Constanța, Cluj, chiar și din Chișinău.

„În ceea ce ne privește pe noi, gazdele, scopul acestei întâlniri este acela de a ne promova patrimoniul și pe această cale, iar oaspetele noastre, vor avea ocazia să cerceteze și documenteze mai bine, având la îndemână cămășile tradiționale femeiești – și bărbătești, de ce nu?-, precum și alte piese de port, particularitățile portului tradițional de sărbătoare specific Oltului”, transmite Muzeul Judeţean Olt.

Membrele grupului „Șezătoare București” se prezintă foarte frumos, pe măsura lucrurilor minunate pe care le fac.

„Din dragoste pentru frumos și din dorința de a arăta lumii acest frumos, grupul «Șezătoare București» a luat naștere în anul 2014.

Suntem un grup de doamne și domni, deocamdată unul la număr, dl. Nelu Dumitrescu, de la care am învățat cele mai multe și de la care încă învățăm. Ne aduce împreună pasiunea pentru portul românesc, în principal pentru cămașa românească din toate zonele etnografice ale țării.

Suntem uniți de identitatea noastră culturală, mai ales de cămașa tradițională/IA, așa cum apare în perioada de apogeu (1835-1918). Cămășile cusute în această perioadă sunt cele mai valoroase din punct de vedere estetic și etnografic și reprezintă reperul pentru zonele în care s-au păstrat astfel de exemple.

Ne inspirăm din modelele precursoarelor noastre, unele uitate prin lăzile de zestre, altele făcând parte din colecțiile muzeelor din țară și din străinătate, ori din colecții private. Suntem neobosiți în a căuta, identifica, reînvăța și reutiliza tehnicile folosite de strămoașele noastre.

Căutăm materiale potrivite fiecărei regiuni și perioade istorice.

Oferim sprijin atunci când vedem că este nevoie.

Învățăm copiii să coasă! Ei sunt viitorul și în felul acesta simțim că dăm mai departe dragostea pentru cămașa tradițională”, mai arată sursa citată.

Cine dorește să fie prezent este binevenit, participarea este gratuită.

- Publicitate-spot_img

Mai multe ştiri

- Publicitate-spot_img

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri