AcasăACTUALSindicaliştii din educaţie au refuzat propunerile Guvernului. Greva generală continuă

Sindicaliştii din educaţie au refuzat propunerile Guvernului. Greva generală continuă

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Guvernul a făcut aseară o nouă propunere pentru sindicatele din educaţie. Astfel, sindicaliştilor le-a fost propus „un stimul” de 2500 de lei pentru întreaga carieră didactică. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că majorările cerute de sindicatele din Educație vor trebui făcute doar prin viitoarea Lege a Salarizării și nu acum.

De asemenea a fost propusă o majorare salarială de 9% doar pentru cadrele nedidactice și o primă in iunie si una în octombrie de 500 de lei. 220 de mii de profesori si personalul didactic auxiliar vor beneficia de un stimul de 2.500 de lei pentru cariera didactică, o primă tranță în iunie de 1.000 de lei, a doua in octombrie de 1.500 de lei. „Aceste eforturi care se fac vor fi dublate de faptul că la 1 septembrie discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate pentru ca la 1 ianuarie 2024 profesorii să aibă deja date în plată noile drepturi salariale”, a spus Cărbunaru.

Oferta a fost refuzată

Sindicatele din Educație s-au declarat deranjate de ultima ofertă a guvernului și spun că vor continua greva anunțând în același timp un protest uriaș pentru marți în fața Palatului Cotroceni.

Sindicate cer o majorare salarială de 25%, adică 3.000 de lei pentru un profesor debutant: „Nu e o cerere aberantă”. Liderii sindicali ai FSLI, „Alma Mater” și „Spiru Haret” s-au întâlnit, la guvern, cu secretarul general al Executivului și cu miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și Investițiilor și Proiectelor Europene, aceiași cu care au avut loc și negocierile de miercuri.

„Astăzi le-am înaintat poziţia noastră foarte clară: o creştere a salariilor cu 25% pentru toți angajații din învățământ. Sunt liberi să-şi facă calculele necesare şi, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat, ca garanţie, că salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare. Noi am făcut o prezentare a poziţiei noastre. Mai departe, ei rămân să analizeze şi să dea un răspuns”, a afirmat liderul Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor, citat de HitNews.

Potrivit liderilor sindicali, o majorare salarială de 25% ar însemna pentru un profesor debutant un salariu de 3.000 de lei: „Nu e o cerere aberantă”.

Ei au avertizat că greva și protestele de stradă vor continua până când Guvernul va decide majorarea salariilor: „Este interesul lor să vină cu un răspuns într-un timp cât mai scurt dacă vor ca greva să înceteze”.

Peste 10.000 de cadre didactice au protestat joi în centrul Capitalei, inițial în Piața Victoriei, de unde au mers în marș până la Parlament, în cea de a patra zi a grevei generale.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

- Publicitate-spot_img

Ziaristi.ro

- Publicitate-spot_img
Reporter24
Reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul reporter24.ro a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia.Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Parteneriat -spot_img
- Parteneriat -spot_img
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri