AcasăACTUALȘoferii care refuză testarea cu etilotestul sau drugtestul, rămân automat fără permis

Șoferii care refuză testarea cu etilotestul sau drugtestul, rămân automat fără permis

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Guvernul a modificat substanțial Codul Rutier, săptămâna trecută, printr-o ordonanță de urgență. Una dintre principalele modificări se referă la şoferii care refuză testarea de către polițiști cu etilotestul sau drugtestul, care vor rămâne fără permisul de conducere până la primirea rezultatelor mostrelor biologice. Până acum, perioada era de o zi.

Potrivit legii dacă șoferii refuză prelevarea probelor de sânge la un laborator, atunci comit o infracțiune. Refuzul testării rapide și reținerea permisului – până la comunicarea rezultatelor probelor de sânge – nu atrage deschiderea de dosar penal, a precizat Poliția Română.

Potrivit specialiştilor măsura este o schimbare benefică, însă șoferii reclamă faptul că testele rapide făcute de polițiști nu au acuratețe suficientă, astfel că refuzul de fi testați cu drugtestul s-ar justifica, în opinia lor. Comunitatea civică Declic a lansat și o petiție prin care le cere guvernanților să revizuiască prevederile Ordonanței de Urgență, care „nenorocesc șoferii.”

„O ordonanță de urgență, dată peste weekend de Guvernul Ciolacu, lasă fără permis zeci de mii de șoferi nevinovați. Ea prevede că ți se suspendă automat permisul de conducere dacă vrei testare antidrog la IML, nu test rapid cu aparatul din dotarea poliției. Iar aceste aparate ale polițiștilor români dau rezultate fals pozitive în jumătate din cazuri”, subliniază reprezentanții Declic.

Ce spune poliţia

Acceptarea testării cu etilotestul sau drugtestul, la solicitarea polițistului, este obligatorie prin lege, însă, în practică, unii șoferi refuzau efectuarea acestui test și îl acceptă doar pe cel de sânge și urină. În aceste cazuri de refuz al testării inițiale, permisul șoferului era reținut doar până a doua zi la ora 8:00, „dar nu mai puțin de 12 ore” și doar dacă specialistul examinator de la recoltarea probelor biologice constata „elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive.”

Dacă șoferul nu prezenta urme vizibile în comportament, era declarat apt și permisul nu era reținut deloc.

În nota de fundamentare a noii Ordonanțe de Urgență – realizată de structurile Ministerului Afacerilor Interne și semnată de ministrul Cătălin Predoiu – se precizează că modificarea este necesară pentru ca desfășurarea în siguranță a circulației pe drumurile publice, „ocrotirea vieții, integrității corporale și a sănătății persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public.”

„Scopul nu este să reținem documente, ci să acționăm preventiv, pentru ceilalți șoferi, dar și pentru ei înșiși. Dacă o persoană refuză testarea cu drugtestul, sau cu etilotestul, ne putem gândi că are ceva de ascuns”, spune pentru Europa Liberă comisarul șef de poliție Maria Dragnea, reprezentant al Direcției Rutiere din Poliția Română.

Schimbarea adusă nu încalcă prezumția de nevinovăție, adaugă reprezentanta Poliției Rutiere, ci reprezintă doar un instrument preventiv.

Peste 1.000 de români care nu consumaseră droguri, „pozitivi” la DrugTest

În 2023, doar 62% dintre DrugTestele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sânge. Adică 1.898 din 3.009, arată un raport al Consiliului Superior de Medicină Legală (CSML), potrivit Europa Liberă.

Conform statisticii legiștilor, cele mai multe erori la testele rapide au fost pentru substanțele din categoria amfetaminei și a benzodiazepinelor – aproximativ patru din cinci probe au fost infirmate în laborator.

Potrivit Consiliului Superior de Medicină Legală, rezultate fals-pozitive pot apărea la:

  • amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice;
  • cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale;
  • barbiturice: antiinflamatorii;
  • opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală și gripă conținând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare.

 

spot_img

Mai multe ştiri

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

Reporter24
Reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul reporter24.ro a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia. Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri