Sondajul Kantar a fost realizat pentru Free Press for Eastern Europe (FPEE), în cadrul proiectului Science + din care face parte şi Reporter 24.
Din 2020, COVID-19 a schimbat viața oamenilor din întreaga lume, provocând suferințe uriașe și un număr de morți de peste 6 milioane de vieți. În februarie 2022, a apărut o altă „lebădă neagră”. Rusia a atacat cu brutalitate Ucraina, declanșând un război în Europa de Est și forțând milioane de ucraineni să fugă din casele lor. Oamenii au nevoie de surse sigure de informații, mai ales în vremuri incerte. Problema este că dezinformarea s-a răspândit pe scară largă. În ultimii ani, oamenii au experimentat mai multe știri false despre vaccinuri, precum și propagandă rusă.
Un scurt rezumat al sondajului (întrebările selectate)
– Apartenența la UE. Problema apartenenței României la UE este controversată. 42% sunt de acord și 38% nu sunt de acord că costă mai mult decât beneficii. Cei care locuiesc în orașe (36%) sunt mai puțin probabil să fie de acord cu afirmația. 43% dintre ei nu sunt de acord. Pentru locuitorii din mediul rural, proporția este inversă. Aproximativ 45% dintre respondenți sunt de acord cu opinia privind apartenența la UE, în timp ce 33% nu sunt de acord.
– Problema ucraineană. Unul din trei români (33%) consideră că a ajuta Ucraina nu este în interesul României. Jumătate (48%) nu sunt de acord cu asta. Majoritatea bărbaților (54%) și a persoanelor în vârstă de 50-65 de ani (54%) nu sunt de acord cu opinia conform căreia a ajuta Ucraina nu este în interesul României.
– Opinia că România devine ostatică al jocului geopolitic al SUA este o altă controversată. 44% sunt de acord și 36% nu sunt de acord cu asta. Această opinie este cea mai populară printre: cei care trăiesc în condiții materiale proaste (54%) și cei care se așteaptă la un impact negativ al refugiaților asupra economiei (69%) sau societății (68%).
COMENTARIUL EXPERŢILOR
„Rusia a atacat Ucraina și războiul are loc pe teritoriul Ucrainei. Cu toate acestea, conflictul are un sens mult mai larg și implică mult mai multe țări și organizații internaționale. În acest context, nu există un consens public cu privire la percepția rolului României în ciocnire. Mulți oameni nu sunt siguri dacă a ajuta Ucraina este în interesul lor, de asemenea, se întreabă dacă țara lor este suverană sau dacă este exploatată de puteri străine”, spune Joanna Skrzyńska, KANTAR.