AcasăRECOMANDATEStarlink a primit dreptul de a furniza internet în România

Starlink a primit dreptul de a furniza internet în România

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Starlink Internet Services a dobândit dreptul de a furniza servicii de acces la internet în România, începând cu data de 2 martie 2022, a transmis Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, la solicitarea Economedia. Anunțul că renumitul serviciu de internet prin satelit a lui Elon Musk a fost autorizat și în România a fost făcut săptămâna trecută de Sabin Sărmaș, preşedintele Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor.

„Autorizarea societăţii STARLINK INTERNET SERVICES LIMITED s-a realizat în condiţiile regimului de autorizare generală stabilit prin Decizia preşedintelui ANCOM nr. 987/2012, aplicabil tuturor celor care doresc să furnizeze reţele publice de comunicaţii electronice ori servicii de comunicații electronice destinate publicului, pe piaţa din România. Astfel, ca urmare a transmiterii către ANCOM a notificării cu privire la intenția STARLINK INTERNET SERVICES LIMITED de a furniza rețele publice de comunicaţii electronice sau servicii de comunicații electronice destinate publicului în România, compania a dobândit dreptul de a furniza, în condițiile libertății de prestare, servicii de acces la internet începând cu data de 2 martie 2022”, a transmis ANCOM, citat de economedia.ro.

Totodată, începând cu 3 martie 2022, în urma depunerii documentației necesare, companiei STARLINK INTERNET SERVICES LIMITED i-a fost emisă o licență de utilizare a spectrului radio pentru furnizarea de servicii publice de comunicații prin satelit pe teritoriul României în benzile de frecvențe 14.00 – 14.50 GHz (sensul Pământ – spaţiu) și 10.70 – 12.75 GHz (sensul spaţiu – Pământ). De asemenea, a fost emisă și o licență pentru amplasarea de stații de sol de tipul gateway în benzile de frecvențe 27,5 – 29,1 GHz și 29,5 – 30,0 GHz (sensul Pământ – spațiu), respectiv, 17,8 – 18,6 GHz și 18,8 – 19,3 GHz (sensul spațiu – Pământ).

Reprezentanții ANCOM mai precizează că societatea, în calitate de titular al acestor licențe, are obligația de a respecta cerințele esențiale referitoare la utilizarea spectrului și a echipamentelor radio. „Echipamentele radio utilizate vor respecta prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziție pe piața echipamentelor radio, cu modificările și completările ulterioare, și standardele europene armonizate aplicabile în România”, subliniază ANCOM.

CITEŞTE ŞI: Bărbații între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război. Proiectul de lege, în circuit de avizare

Starlink se va lansa și în România, scria, încă de acum un an, platforma Go4IT.ro, după ce Starlink de la SpaceX începuse de câteva luni testarea în SUA și extinsese testele în Canada și alte câteva regiuni. Dacă ești interesat să fii printre primii care testează Starlink în România, poți să afli un termen estimativ accesând site-ul oficial Starlink. Când platforma a făcut acest exercițiu, pentru Piața Unirii din București, estimarea era că serviciul Starlink va fi disponibil începând cu anul 2022. Am făcut o tentativă în 2022, iar estimarea s-a mutat, între timp, pentru anul viitor.

Internetul în România

Datele Institutului Național de Statistică de la finalul anului trecut arătau că, din totalul gospodăriilor din România, 80,8% au acces la reţeaua de internet de acasă, în creṣtere cu 2,6 puncte procentuale faţă de anul anterior. Aproximativ 3,3% din populaţia Uniunii Europene nu îşi permitea în 2020 o conexiune la Internet, arată datele publicate în februarie de Eurostat și citate de Agerpres. În rândul statelor membre, România e cea mai afectată de această problemă: aproape o cincime din întreaga populaţie (19,8%) nu îşi permitea o conexiune la Internet.

Viteza medie de transfer date prin internetul fix a crescut în 2020, cu 25% la nivel național, arată datele din 2021 ale Netograf, platformă electronică concepută de Autoritatea Națională pentru Administrare și Regelementare în Comunicații (ANCOM).

VEZI ŞI: Emisiunea “Reporter 24” din 7 martie | Invitaţi – Dan Preda şi Dumitru Popescu-Zăvelcă, antreprenori

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri