AcasăACTUALSTUDIU | Gânditul este „dureros” și ne obosește

STUDIU | Gânditul este „dureros” și ne obosește

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Nu este de mirare că munca fizică grea ne epuizează, dar ce se întâmplă când facem efort intelectual? Gânditul ore întregi, chiar și într-o poziție statică, poate duce la o stare de epuizare. Cercetătorii au dovezi noi care explică de ce se întâmplă asta.

Pe baza descoperirilor lor, motivul pentru care ne simțim epuizați mental (spre deosebire de cazul când ne simțim somnoroși) de la gândirea intensă nu este doar în capul nostru.

În schimb, cercetările științifice publicate în „Current Biology” din 11 august arată că atunci când munca cognitivă intensă este susținută timp de câteva ore, are loc o acumulare de produse secundare potențial toxice în partea creierului cunoscută sub numele de cortex prefrontal.

CITEŞTE ŞI: Prețul pâinii a crescut cu 18% în toată Europa. Care ar fi principala cauză

„Există teorii consacrate care sugerează că oboseala cognitivă este un fel de iluzie creată de creier pentru a ne determina să ne oprim din ceea ce facem și să trecem la o activitate mai satisfăcătoare”, spune Mathias Pessilione de la Universitatea Pythier-Salpetriere din Paris, Franța.

„Dar descoperirile noastre arată că munca cognitivă duce la o schimbare funcțională reală – o acumulare de substanțe nocive – așa că oboseala ne-ar putea semnala să încetăm lucrul, dar cu un alt scop: ca să păstrăm integritatea funcționării creierului.”

Sursa: Nauka, Bulgaria

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri