AcasăACTUALUn nou document care se cere la angajare: certificatul non-violator | Cine...

Un nou document care se cere la angajare: certificatul non-violator | Cine îl eliberează şi ce trebuie să conţină

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Românii care îşi găsesc un nou loc de muncă trebuie să aducă la dosarul de angajare şi un certificat care să ateste faptul că nu sunt înregistraţi în registrul abuzatorilor sexual, potrivit Legii împotriva hărţuirii sexuale, care a intrat în vigoare.

Certificatul, la fel ca şi cazierul judiciar, este valabil şase luni şi se eliberează, ca şi cazierul judiciar, tot de către inspectoratele de poliţie.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Alexandra Dicu, a declarat că toţi cei care lucrează în Învăţământ, Sănătate şi Protecţie socială vor trebui să prezinte un certificat de integritate care să arate că nu sunt în Registrul infractorilor sexuali.

Registrul se constituie ca o evidenţă distinctă de cea a cazierului judiciar, în cadrul Sistemului Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar, constituit potrivit Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar.

„Conform Legii 118/ 2009 privind Registrul Național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, până la sfârșitul acestui an, Inspectoratul de Poliție Județean Olt are obligația de a operaționaliza această bază de date, în care se ține evidența persoanelor fizice născute în raza administrativ teritorială a județului, care au comis astfel de fapte”, a declarat reprezentantul IPJ Olt.

Până la operaţionalizarea acestei baze de date, IPJ Olt eliberează adeverinţe la cerere. Documentul va atesta faptul că respectiva persoană nu este infractor sexual.

„Până în acel moment, prin structurile de cazier judiciar, se vor elibera adeverințe din care să reiasă faptul că persoana respectivă figurează sau nu în baza de date ca infractor sexual. Aceste adeverințe se eliberează la cerere”, a mai declarat Alexandra Dicu.

- Publicitate-spot_img

Mai multe ştiri

- Publicitate-spot_img

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri