AcasăACTUALWWF: Fauna sălbatică a planetei a scăzut cu 69%, iar apa cu...

WWF: Fauna sălbatică a planetei a scăzut cu 69%, iar apa cu 83%

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Pe baza datelor din cea mai cuprinzătoare analiză „Living Planet Report” realizată de World Wildlife Fund (WWF), populația a 31.821 din cele 5.230 de specii de vertebrate observate este în declin periculos la nivel mondial.

Potrivit organizației, doar schimbările sistemice pot opri distrugerea diversității biologice.

Anul acesta au fost examinate cu 11.000 de specii mai mult decât în 2020 de către WWF.

CITEŞTE ŞI: SONDAJ | 65% dintre angajați cred că și-ar putea găsi un job nou în mai puțin de două luni

„În timp ce efectele schimbărilor climatice afectează și lumea vie, refacerea habitatelor și a sistemelor naturale este unul dintre cele mai importante instrumente pe care le avem împotriva efectelor schimbărilor climatice. Pădurile și pășunile absorb și stochează dioxidul de carbon, zonele umede stochează și infiltrează apa de suprafață în sol; fâșiile forestiere împiedică spălarea solului. Am putea folosi, de asemenea, soluții bazate pe natură împotriva secetei, inundațiilor, furtunilor de vânt și eroziunii solului, dar suntem obișnuiți să gândim doar în termeni de soluții tehnice și inginerești”, a evaluat Katalin Sipos, director al WWF Ungaria, în raportul citat de Qubit.hu.

Albinele se confruntă cu multe provocări, iar schimbările climatice sporesc presiunea

Albinele sunt esențiale pentru viața noastră, dar aceste insecte se confruntă cu multe probleme. Valurile de căldură, secetele extreme, pesticidele și Varroa afectează negativ albinele.

CITEŞTE ŞI: Marcel Ciolacu spune că trebuie să revenim pe o piaţă de energie reglementată

Cercetătorii nu știu exact cum vor afecta schimbările climatice sănătatea albinelor. Dar ei bănuiesc că se va adăuga la stresul existent, potrivit The Conversation. De exemplu, dacă presiunile dăunătorilor cresc pentru fermieri, albinele vor fi expuse la mai multe pesticide. Precipitațiile extreme pot perturba tiparele de hrănire a albinelor.

Incendiile de vegetație și inundațiile pot distruge habitatele și sursele de hrană ale albinelor. De asemenea, seceta poate reduce furajele disponibile și poate descuraja administratorii de terenuri să planteze noi zone pentru albine, deoarece apa devine mai puțin disponibilă.

Va fi 2022 anul celei mai grave secete înregistrate vreodată?

Europa și unele părți ale Chinei au fost supuse unor temperaturi extreme în această vară, seceta din Africa pune milioane de oameni în pericol de a muri de foame, iar vestul Americii a continuat să se confrunte cu lipsa de ploi.

CITEŞTE ŞI: Primăria Slatina premiază un veteran de război care împlineşte vârsta de 101 ani

„Am avut cinci ani secetoși la rând, iar acesta a fost cel mai rău din ultimele secole”, a declarat Dr. Fred Hattermann de la Institutul Potsdam pentru cercetări climatice, citat de Nauka.bg. -„Nu este vorba doar de mai puțină ploaie, ci și de creșterea temperaturilor, astfel că umiditatea solului a scăzut.”

Măsurarea secetei se bazează pe nivelurile de umiditate din sol calculate pe baza datelor din satelit. Am comparat condițiile din ultimele trei luni cu media de la începutul secolului pentru a ne da o părere despre cât de extreme au fost temperaturile recente. Datele se bazează pe informații privind starea solului și temperatura, construind o hartă a anomaliilor de umiditate a solului. Putem observa că cea mai mare parte a Europei a cunoscut o climă mult mai uscată decât în perioada 2001-2016.

Partea de vest a Chinei suferă, de asemenea, de secetă. Condiții critice se resimt în unele părți din Africa tropicală și din Statele Unite.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri