AcasăACTUAL50% din victimele traficului de persoane, din UE, provin din România. Expert:...

50% din victimele traficului de persoane, din UE, provin din România. Expert: Avem patru „cazuri Caracal” despre care nu ştim nimic

spot_img
spot_img
- Advertisement -

50% din victimele traficului de persoane, din UE, sunt cetăţeni români, iar numărul copiilor exploataţi sexual este în creştere, pe măsură ce vârsta acestora a scăzut, în perioada pandemiei. Cei mai mici copii exploataţi sexual în România, încep de la vârsta de trei ani.

La nivelul celor 27 de ţări din Uniunea Europeană, jumătate dintre victimele traficului de persoană sunt români.

CITEŞTE ŞI: COMENTARIU | Ştirile false și dezinformarea pun în pericol societatea în ansamblu

Silvia Tăbuşcă,  reprezentant al Centrului European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică – ECLER,  spune că statul român şi-a demonstrat incapacitatea de a-şi proteja cetăţenii, iar acum are de gestionat şi situaţia refugiaţilor din Ucraina, o altă ţară cu probleme privind exploatarea sexuală a cetăţenilor săi, chiar şi înainte de război.

„Ambele ţări, şi România şi Ucraina, dacă ne uităm pe stratisticile Uniunii Europene, prezintă cel mai mare număr de victime ale traficului de persoane identificate în ultimii ani. România prezintă undeva la 50% din totalul victimelor cetăţeni ai Uniunii Europene. Deci la nivelul celor 27 de ţări, jumătate din victimele identificate sunt cetăţeni români. Ceea ce este o pondere extraordinar de mare şi, prin urmare, statul român a demonstrat deja că nu are capacitatea să-şi protejeze propriii cetăţeni împotriva acestui fenomen care, în ultimii ani, a căpătat amploare”, spune Silvia Tăbuşcă.

Ea a adăugat că aceste date au fost publicate chiar de Guvernul României, dar nu au fost diseminate diseminate în şcoli sau direcţii de protecţie socială.

„De exemplu, noi am publicat datele guvernamentale, publicate de Guvernul României pentru anul 2020, date care sunt şocante pentru noi, ca ONG, şi care nu au ajuns nici în şcoli – noi le trimitem acum în şcoli – nici în DGASPC-uri. Ce spun datele respective? Că un număr foarte mare de copii români sunt exploataţi. Noi ne uităm doar pe exploatare sexuală, care este cea mai urâtă formă de exploatare a unui copil”, a mai spus reprezentantul ECLER.

Patru „cazuri Caracal” despre care nu ştim nimic

 Peste 200 de copii au fost exploataţi sexual, în 2020, potrivit raportului citat de Silvia Tăbuşcă. Dintre aceştia, patru au fost răpiţi, iar nimeni nu mai ştie nimic de ei.

CITEŞTE ŞI: Peste 10.000 de studenți au susținut examenul de rezidențiat. Câte posturi sunt disponibile

„Avem în 2020, 215 copii români exploataţi sexual, ditre care patru copii au fost răpiţi. Deci, practic, vorbim de patru „cazuri Caracal” despre care nu ştim nimic, patru copii răpiţi pentru a fi exploataţi sexual. Apoi vorbim de faptul că foarte mulţi sunt racolaţi în mediul online, pe social media, vorbim de faptul că vârsta medie a copiilor exploataţi a scăzut pe perioada pandemiei, cu doi ani, de la 16 la 14 ani, şi vorbim de faptul că cei mai mici copii exploataţi sexual în România încep de la vârsta de trei ani”, a conchis Silvia Tăbuşcă.

Lect.univ.dr. Silvia Tăbuşcă este consultant internațional în combaterea traficului de ființe umane și a criminalității organizate, activând la Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică. CV-ul complet, aici.

Articol publicat în cadrul Proiectului SCIENCE +, susţinut de Free Press for Eastern Europe.

- Publicitate-spot_img

Mai multe ştiri

- Publicitate-spot_img

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri