AcasăECONOMIECât costă o casă fără facturi și cum devine realitate visul locuinței...

Cât costă o casă fără facturi și cum devine realitate visul locuinței autonome

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Cât costă o casă fără facturi. O locuință autonomă este un proiect deja cât se poate de realizabil, iar costurile nu sunt doar pentru cei cu un potențial economic foarte mare.

Când vorbim despre case autonome nu ne referim doar la curent electric și căldură. O casă fără facturi poate să fie dotată cu toate utilitățile, dar deținute de proprietar.

Asta înseamnă fără apă și fără canalizare de la rețeaua centralizată. În schimb, cu puț forat, fosă septică sau ministație de epurare. Fără racord la gaze naturale (toată aparatura din casă fiind electrică), în schimb cu panouri fotovoltaice on sau off grid (conectate la rețeaua publică de electricitate sau cu propriile baterii de stocare) și cu panouri solare pentru apă caldă.

Singura rețea publică la care este, de regulă, nevoie de conectare este cea de energie electrică, pentru sistemul on grid, adică pentru a deveni prosumator – livrezi energia electrică produsă de sistemul propriu de panouri fotovoltaice în rețeaua publică și consumi cât și când ai nevoie (producția de energie cu panouri fotovoltaice este mai mare vara, în timp de consumul într-o locuință este mai mare iarna).

Iar pompa de căldură va înlocui cu succes orice fel de centrală termică sau cazan pe lemne sau peleți, dar cu consum mult mai redus de energie.

Cât costă să ai o casă fără facturi. O experiență personală

Datele prezentate în acest articol reprezintă o experiență personală. M-am documentat mai mulți ani, tocmai în ideea de a-mi construi propria casă autonomă. Am învățat, așadar, prin „încercare și eroare”, ce este eficient economic, dar și pentru condițiile bune de locuire.

Despre panourile fotovoltaice se vorbește tot mai mult în ultima vreme, fiind un subiect dezbătut atât în mediul online cât și în mediile tradiționale. Pe programul Casa Verde, cei mai mulți doritori aplică tocmai pentru sistemul de producere de curent cu panouri fotovoltaice.

Totodată și pompele de căldură încep să fie tot mai cunoscute și să înlocuiască variantele tradiționale de centrale termice.

Mai puțin se vorbește, însă, despre apă și canalizare – devenite aproape un lux pentru unii și o problemă în marile orașe, unde, vara, când este secetă și caniculă, autoritățile fac apel la populație să nu mai ude gazonul din curte sau legumele din grădină cu apa de la rețea, pentru că riscă orașul să rămână fără apă.

Iar costurile pentru serviciile de furnizare de apă-canal sunt din ce în ce mai mari.

continuarea, în PRESShub

spot_img

Mai multe ştiri

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
Alegeri 2024spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri