AcasăACTUALCinci firme și opt persoane, trimise în judecată pentru obținere ilegală de...

Cinci firme și opt persoane, trimise în judecată pentru obținere ilegală de fonduri prin Start-Up Nation

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Procurorii au dispus trimiterea în judecată a opt persoane fizice și a cinci firme pentru obținere ilegală de fonduri de 1,5 milioane de lei prin programul Start-Up Nation.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a 8 persoane fizice și a 5 persoane juridice pentru săvârşirea infracţiunii de obținere ilegală de fonduri și complicitate la obținerea ilegală de fonduri, scrie Mediafax.

CITEȘTE ȘI: VIDEO | Mașină de lux în valoare de 750.000 lei, furată din Germania, descoperită de poliţiştii de frontieră

Conform rechizitoriului, începând cu anul 2019, un inculpat din Iași, aflat în prezent stare de arest preventiv, a desfășurat activități specifice în vederea înființării/preluării, prin persoane interpuse, a unor firme cu obiect de activitate în domeniul IT, cu scopul de a accesa și de a-și însuși pe nedrept fonduri nerambursabile prin intermediul programului guvernamental Start-Up Nation.

Astfel, prin respectivele firme, majoritatea constituite pe raza județului Iași, cu sediile sociale la aceeași adresă, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile garantate de la bugetul de stat, în valoare totală de 1.571.687 lei.

Procurorii susțin că activitatea infracţională s-a derulat pe o perioadă însemnată de timp, în vederea ascunderii activităţii ilicite fiind folosite ca paravan mai multe persoane juridice cu rol de societăți beneficiare ale dosarelor de finanțare, cât și de pretinși furnizori scriptici de echipamente IT pentru acestea.

„În ceea ce privește echipamentele IT menționate ca achiziționate în dosarele de finanțare, au fost prezentate autorităților competente situații nereale ale acestora, în fapt echipamentele nefiind achiziționate și recepționate. De asemenea, probele au relevat că persoanele declarate ca încadrate în muncă nu au prestat efectiv activitate în cadrul societăților beneficiare, condiții obligatorii pentru obținerea finanțărilor”, arată Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

Procurorii au reținut că activitatea infracțională desfășurată a avut un caracter transnațional, fondurile obținute fiind transferate prin operaţiuni succesive între persoane interpuse, pentru a îngreuna identificarea beneficiarilor reali.

Ministerul antreprenoriatului și turismului prin Agenția pentru întreprinderi mici și mijlocii, CEC Bank, precum și Fondul naţional de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii S.A. – IFN s-au constituit părți civile în cauză.

Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului București.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Ştirea ta -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri