AcasăACTUALElevi lăsați fără burse. Primarii dau vina pe Guvern

Elevi lăsați fără burse. Primarii dau vina pe Guvern

spot_img
spot_img
- Advertisement -

În timp ce Guvernul anunță că România are o creștere economică spectaculoasă, statul nu poate asigura plata burselor pentru elevi. Primarii spun că nu au sumele prevăzute în buget pentru plata acestor burse, iar situația a plecat de la faptul că au fost mințiți de Guvern.

Aproape zece mii de copii din Sectorul 3 nu și-au mai primit bursele în ultimele trei luni, iar primarul Robert Negoiță spune că problema este una la nivel national. În calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România, el dă vina pe Guvern pentru această situație, precizând că administrațiile locale nu au primit fondurile necesare pentru plata acestor burse.

La realizarea bugetului de stat pentru 2019, primăriile au primit mai multe obligații noi, printre care și plata burselor, dar fără să existe și resursa financiară pentru acest lucru. Edilii spun că au cerut un procent de 60% din impozitul pe venit încasat, dar că Guvernul nu s-a ținut de cuvânt și i-a mințit. Situația gravă este recunoscută și la nivel national și de reprezentanții altor Asociații.

„Dacă un sector al municipiului București nu a plătit trei luni, dați-mi voie să cred că 90% din comunele României nu au plătit această bursă. De ce într-o comună un copil să primească bursă și în altă comună să nu primească? Cu ce e vinovat copilul acela că într-o comună sunt bani, iar în alta nu sunt bani? Nu ai bani, nu dai! Vă dați seama ce gust amar poate să aibă primarul care nu dă această bursă la copii? Gândiți-vă ce urât se uită și familia la primar, spunând <<ăsta nu vrea să ne dea>>. A ajuns să fie normală gravitatea. Acestea sunt efectiv atribute ale statului”, a declarat, pentru Europa Liberă, Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Acesta susține că trebuie să existe o întâlnire rapidă cu ministrul Educației, deoarece problema este mult mai gravă. Primarii cer ca o serie de cheltuieli să fie finanțate din bugetul național și nu din cel local. Potrivit acestora, singura cheltuială pe care ar trebui să o suporte administrația locală este legată de întreținerea școlilor sau grădinițelor.

„O serie de cheltuieli care se regăsesc potrivit legii în bugetele locale nu au ce căuta. Așa cum salariile profesorilor au trecut la bugetul de stat, salariile conducătorilor microbuzelor școlare trebuie să fie la bugetul de stat. Funcționarea microbuzelor școlare, combustibil și licență, evaluarea periodică națională a elevilor, trebuie să fie la bugetul de stat. Bursele elevilor, transportul elevilor, naveta cadrelor didactic, examinarea medicală obligatorie a salariaților din învățământul preuniversitar trebuie plătite din bugetul de stat. Singura cheltuiala care trebuie să existe în bugetul local este cea de întreținere a școlii pentru că școala este a comunei, a orașului, a municipiului, a județului. Toate aceste cheltuieli enumerate am cerut să fie eliminate de la local”, a spus Drăghici.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, susține că nu știe ce s-a întâmplat de bursele elevilor nu au mai fost plătite de primării. Cu toate acestea, edilii spun că au avertizat-o pe Ecaterina Andronescu de acest pericol în urmă cu trei luni.

„Am pornit un proiect de Hotărâre de Guvern ca să punem nivelul minimal al bursei și după aceea fiecare să mai poată adăuga. Am o discuție în zilele următoare cu reprezentanții Asociațiilor, ca să vedem cum rămâne până la urmă pentru că ei se vaită că nu au bani, iar știu și eu lucrul acesta. Nu știu de ce se întâmplă la Primăria Sectorului 3. Se va da o Hotărâre de Guvern pentru stabilirea nivelului minimal al bursei, iar bursele să fie plătite din bugetele locale. Există în bugetele locale, din cotele defalcate de TVA, o sumă destinată finanțării complementare a școlilor. În finanțarea complementară intră și bursele. Vreau să discut cu Asociațiile, să îi întreb ce s-a întâmplat”, a precizat Ecaterina Andronescu.

radioeuropalibera.org 

Primeşte ştirile, pe mail!spot_img

Mai multe ştiri

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri