AcasăLIFEFOTO. Povestea bisericii de lemn de la Leleasca, un monument istoric din...

FOTO. Povestea bisericii de lemn de la Leleasca, un monument istoric din judeţul Olt potrivit pentru a intra patrimoniul UNESCO

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Biserica de lemn de la Leleasca, monument istoric unic din judeţul Olt, nu a fost încă inclusă în patrimoniul UNESCO, deşi se fac demersuri încă din anul 2010.

Biserica de lemn de la Leleasca a fost ridicată între 1761-1771 de Nițu Ene ctitorul și Stan meșterul, ale căror nume sunt incizate pe o bârnă de lemn de la peretele exterior al pronaosului.

Potrivit istoricului Aurelia Grosu, monumentul a fost construit pe amplasamentul unei biserici mai vechi de la care a fost preluată bârna de lemn pe care sunt trecuți anii 1548-1549.

Biserica de lemn de la Leleasca păstrează toate elementele originale și a fost restaurată în anul 2000 (șef de proiect arh. Iulian Cămui)

„Din păcate, biserica de lemn de la Leleasca a rămas în stadiul incipient de formulare a propunerii pentru a fi inclusă în  patrimoniul UNESCO”, spune Aurelia Grosu.

În Patrimoniul UNESCO figurează în prezent din România: opt biserici de lemn din Maramureş, şase biserici din Moldova, Mănăstirea Hurezi, şapte localităţi cu biserici fortificate din Transilvania, şase cetăţi dacice din Munţii Orăştiei şi Centrul Istoric Sighişoara.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri