AcasăACTUALLegea activităților casnice, votată de Parlament. Ce valoare are un tichet

Legea activităților casnice, votată de Parlament. Ce valoare are un tichet

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Deputații au aprobat, marți, Legea activităților casnice, cu 257 de voturi „pentru”, 13 „împotrivă” și 25 de abțineri.

Legea prevede că persoanele care desfășoară activități casnice ocazionale să fie remunerate exclusiv în tichete, care în prezent au o valoare de 15 lei.

„Am lăsat proiectul de lege privind reglementarea activităților casnice la Ministerul Muncii. A fost bugetat prin PNRR și astăzi (marți – n.r.) a fost votat de Camera Deputaților. Este un prim pas de reformă în domeniul ocupării, care are și un impact corect, pozitiv, în domeniul pensiilor publice”, transmite deputatul PNL Raluca Turcan.

Ea precizează că acest proiect de lege țintește două mari probleme pentru persoanele care muncesc, de cele mai multe ori, „la negru”: să poată fi plătite legal cu ajutorul unor tichete de activități casnice și să aibă posibilitatea să fie asigurați în sistemul de pensii și de sănătate.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului legal pentru desfăşurarea activităţilor casnice ocazionale, de către o persoană fizică având calitatea de prestator casnic, în folosul unei alte persoane fizice care are calitatea de beneficiar. Proiectul vizează instituirea unui sistem de piaţă şi evidenţă a persoanelor care desfăşoară activităţi casnice ocazionale în baza unor tichete de activităţi casnice, cumpărate de beneficiar şi preschimbate ulterior în numerar de către prestatorul casnic, după reţinerea contribuţiei de asigurări sociale şi a impozitului pe venit, în acest fel prestatorul dobândind calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat. Această formă simplificată de piaţă vizează creşterea calităţii condiţiilor de muncă pentru lucrătorii care desfăşoară muncă nedeclarată prin dreptul la asigurare socială, fiscalizarea activităţilor casnice, descurajarea economiei subterane şi tranziţia către o piaţă mai echitabilă a muncii”, potrivit raportului Comisiilor Juridică și de Muncă din Camera Deputaților.

Potrivit unor amendamente, activitatea casnică se poate desfășura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfășurării acesteia, stabilit de comun acord, iar valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

CITEȘTE ȘI: Simulare Bacalaureat | Sute de elevi doljeni au absentat și la cea de-a doua probă

- Publicitate-spot_img

Mai multe ştiri

- Publicitate-spot_img

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri