Pachetul de măsuri fiscale destinate reducerii deficitului bugetar în anii 2023 și 2024 este aprobat în şedinţa de astăzi a Guvernului.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a avut o întâlnire luni dimineață la sediul guvernului cu Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, și Alina Gorghiu, ministra Justiției, pentru a finaliza un pachet de măsuri fiscale destinate reducerii deficitului bugetar în anii 2023 și 2024, conform surselor G4Media. Se așteaptă ca acest pachet să fie adoptat în cadrul ședinței de guvern de astăzi.
La întâlnire a participat și Marian Neacșu, șeful cancelariei premierului.
Discuția a avut loc înaintea ședinței de guvern în care Executivul urmează să adopte proiectul de lege și să îl trimită în Parlament pentru a fi supus procedurii de asumare a răspunderii.
Până în prezent, opoziția nu a reușit să strângă semnăturile necesare pentru o moțiune de cenzură.
Iată principalele prevederi ale proiectului de lege, conform informațiilor Economedia:
- Microîntreprinderile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de 60.000 de euro pe an și de 3% pentru veniturile care depășesc această sumă. Impozitul pe profit cu o rată de 16% va fi eliminat dacă rata de rentabilitate depășește 30%.
- Companiile cu cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.
- Băncile vor plăti, de asemenea, un impozit de 1% pe cifra de afaceri.
- Scutirea de impozit în domeniile IT, construcții, agricultură și industria alimentară va rămâne valabilă doar pentru venituri sub 10.000 de lei.
- Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti contribuția pentru asigurările sociale de sănătate (CASS).
- TVA va crește pentru unele produse, dar se menține la 5% pentru cărți, ziare, reviste, muzee și evenimente culturale, livrare de lemn de foc și energie termică. Va crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea de alimente de înaltă valoare calitativă, instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire eficiente. De la 9% la 19% va crește TVA pentru livrarea de bere fără alcool și pentru alimente cu adaos de zahăr.
- Persoanele fizice care dețin imobile de peste 500.000 de euro și mașini de peste 75.000 de euro vor plăti un impozit special.
- Voucherele de vacanță vor fi majorate la 1.600 de lei, dar se va percepe o contribuție pentru asigurările de sănătate în valoare de 10% și vor fi acordate doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 de lei. Voucherele de vacanță și tichetele de masă vor putea fi acordate și în bani.
- Accizele la țigări și alcool vor crește.
- Se vor implementa numeroase măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
- Se va introduce Sistemul Național RO e-Sigiliu pentru a asigura urmărirea transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României.
- Veniturile care nu pot fi justificate vor fi impozitate cu 70%.
Guvernul estimează că aceste măsuri vor avea un impact financiar pozitiv de aproximativ 20 de miliarde de lei în 2024, în timp ce cheltuielile bugetare vor scădea cu aproximativ 3,37 miliarde de lei.