AcasăACTUALMircea Geoană: „Nu anticipăm riscuri la adresa securităţii ţărilor aliate. Conflictul va...

Mircea Geoană: „Nu anticipăm riscuri la adresa securităţii ţărilor aliate. Conflictul va mai dura”

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, vineri, că Federaţia Rusă are blocate în Ucraina 75 la sută din totalul forţelor sale militare şi nu se anticipează riscuri la adresa securităţii ţărilor aliate, dar semnalele sunt că acest conflict va mai dura, amplificând numărul de victime.

El a mai spus că NATO, ca organizaţie, nu transmite spre Ucraina echipamente letale, însă ţări din Alianţă pot să facă acest lucru, scrie Agerpres.

„În continuare nu anticipăm riscuri la adresa securităţii ţărilor aliate. Federaţia Rusă are astăzi în Ucraina blocate 75 la sută din totalul forţelor sale militare şi nu anticipăm, inclusiv din acest punct de vedere, riscuri la adresa securităţii ţărilor aliate. În acelaşi timp, suntem foarte preocupaţi că, în pofida unui început de dialog diplomatic, semnalele sunt că Federaţia Rusă va continua acest asalt pe trei direcţii strategice în jurul Kiev-ului, în est şi în sud şi, din păcate, anticipăm că acest conflict va mai dura, amplificând numărul de victime şi amplificând victimele civile, adevărate acte de război şi suntem în deplin acord cu Curtea penală internaţională care a declanşat o anchetă cu privire la crime de război efectuate de către Federaţia Rusă”, a afirmat Mircea Geoană, după ce a participat la o conferinţă.

În legătură cu solicitarea parlamentului din Estonia privind introducerea no-fly zone deasupra Ucrainei, Geoană a spus că NATO are responsabilitatea de a veghea, în paralel cu sprijinul acordat ucrainenilor, să nu se transforme „un război deja complicat într-o conflagraţie la nivel mondial”.

„Săptămâna viitoare vom avea un summit al liderilor – preşedintele Biden, premierul Trudeau şi liderii europeni se vor întâlni şi vom discuta şi vom decide probabil continuare acordării de sprijin militar, financiar şi umanitar Ucrainei eroice. În acelaşi timp, liderii NATO şi noi, ca lideri ai NATO, avem şi responsabilitatea de a veghea ca, în paralel cu sprijinul ucrainean şi merită cu prisosinţă şi o vom face şi mai energic, să veghem astfel încât să nu transformăm un război deja complicat într-o conflagraţie la nivel mondial între o alianţă nucleară şi o putere nucleară care este Federaţia Rusă”, a adăugat Mircea Geoană.

El a menţionat că au fost foarte multe discuţii, declaraţii, solicitări din partea liderilor Ucrainei, precum şi politicieni din ţările NATO care susţin că ar trebui să se facă mai mult pentru Ucraina, însă o zonă de interdicţie aeriană înseamnă de fapt un act de război direct cu Federaţia Rusă.

„Suntem de acord să facem mai mult pentru Ucraina, dar în acelaşi timp trebuie să fim atenţi la modalităţile în care facem acest lucru pentru că o zonă de interdicţie aeriană înseamnă în fapt că ea trebuie să fie implementată şi asigurată de către NATO, ceea ce înseamnă că trebuie să tragem în avioane ruseşti, trebuie să bombardăm aeroporturi ruseşti sau din Belarus, înseamnă de fapt un act de război direct cu Federaţia Rusă. Asta nu înseamnă că nu există alte metode, inclusiv sisteme ultramoderne de armament care să asigure apărarea antiaeriană, sisteme antirachetă, sisteme antitanc şi multe alte dispozitive de ultimă generaţie pe care aţi observat că în ultima perioadă preşedintele Biden a decis într-un fel, premierul Boris Jonhson, premierul Canadei, inclusiv ţări din vecinătatea Ucrainei să le facă”, a adăugat Geoană.

Oficialul NATO a susţinut că ucrainenii fac „o treabă admirabilă”, iar „armata ucraineană are succes, producând pierderi masive forţelor şi echipamentelor Federaţiei ruse pentru că se luptă eroic pentru libertatea lor, împotriva tiraniei”, dar şi pentru că NATO, din 2014, după ocuparea ilegală a Crimeei, a transformat, a ajutat armata ucraineană să ajungă o armată de tip occidental”.

„În mare parte, succesul armatei ucrainene se datorează şi antrenamentului şi modului în care i-am ajutat să se transforme într-o armată mult mai capabilă, mai performantă decât ceea ce vedem că este armata Federaţiei ruse”, a mai spus Mircea Geoană.

Potrivit lui Geoană, „NATO, ca organizaţie, nu transmite spre Ucraina echipamente letale”.

„Ţări din NATO, pe plan bilateral, fac acest lucru şi este un lucru pe care noi îl încurajăm. În acelaşi timp, dreptul la autoapărare este un drept consfinţit în Carta Naţiunilor Unite. Deci, noi ce facem în acest moment, fără să intrăm într-un conflict direct cu Federaţia Rusă, ajutăm, conform dreptului internaţional, Ucraina, să se apere şi să îşi apere libertatea, teritoriul şi tradiţia şi democraţia. Ceea ce facem noi este perfect în concordanţă cu dreptul internaţional, având grijă să nu transformăm un conflict complicat şi sângeros într-o conflagraţie la nivel global”, a mai apreciat secretarul general al NATO.

El a mai afirmat că există un dialog permanent între liderii ucraineni şi cei din ţările NATO, iar modul în care armata ucraineană şi voluntarii ucraineni primesc sprijin din partea Occidentului democratic se produce în termeni extrem de rapizi.

„Este vorba şi de echipamente, de combustibili şi de logistică, şi piese de schimb, de muniţie şi de veste antiglonţ. Există în acest moment un dialog aproape în timp real între Ucraina şi ţările din Occident”, a adăugat Mircea Geoană.

CITEȘTE ȘI: Preşedintele Poloniei spune că NATO va trebui să se gândească la un răspuns serios dacă Putin va folosi arme chimice

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri