AcasăADMINISTRAŢIEO fântână construită pe la 1800, reabilitată la Craiova | FOTOGALERIE

O fântână construită pe la 1800, reabilitată la Craiova | FOTOGALERIE

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Fântâna Purcarului, monument istoric din Craiova, a fost reabilitată de municipalitatea prin intermediul unui proiect finanţat din bugetul local.

Fântâna Purcarului se află în Piaţa Veche, în plin centrul oraşului, fiind cunoscută şi ca fântâna din Piaţa Elca sau Piața Veche.

Aceasta a fost construită în anul 1818, în zona vechiului târg, la poala hanului Hurezi.

Inscripţia în chirilică dă numele ctitorilor şi anul construcţiei: „…s-au făcut această fântână cu toată osteneala dumnealui Pavel Teodor, zis Purcarul şi dumnealui Marin Buluchaşa, în anul Domnului 1818…”.

Fântâna Purcarului a fost reparată de mai multe ori de-a lungul timpului, renovările făcând ca forma actuală să difere complet de cea inițială.

Deși în cartea “Istoria ilustrată a Craiovei” se menționează două reparații, una în 1927 și una în 1943, un articol de N. Gh. Dinculescu din Arhivele Olteniei din 1928 menționează că “în strada Sf. Dumitru din Craiova în apropiere de Piața Elca, se găsește în ruină o cișmea, a cărei ființă a trecut de un secol. ”

„Prin lucrările efectuate am încercat să păstrăm aspectul acesteia cât mai apropiat de cel din documentele ce s-au găsit în arhive despre această cișmea”, transmite primăria, prin intermediul unui comunicat de presă.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri