Asociația Centrul de Advocacy si Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB) au organizat, în perioada octombrie-noiembrie anul acesta, programul de formare „Protecţia victimei minore în procedura penală”, în cadrul a două sesiuni de formare care au avut loc în municipiul Suceava și în localitatea Voroneț, județul Suceava, la care au participat 89 de judecători, procurori, ofițeri de poliție, reprezentanți DGASPC, asistenți sociali etc.
În cadrul acestui program participanții au dobândit cunoştinţe valoroase în vederea asigurării unei justiții prietenoase pentru copii, victime sau martori, și evitării revictimizării acestora pe parcusul procedurilor penale cu scopul respectării interesului superior al copilului. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului ReACT – Reformă şi acţiune pentru apărarea drepturilor copiilor, victime ale traficului uman, în sistemul de justiţie.
CITEȘTE ȘI: Ce sumă de bani a atras România până acum prin PNRR. Anunțul premierului Nicolae Ciucă
Formatorii Sofia Luca, Cătălin Luca, Corina Voicu şi Alexandra Şinc au pregătit participanții în aspecte privind cadrul legislativ și practica procedurală națională, perspectiva psihologică privind audierea minorilor, tehnici de audiere a minorilor în procesul penal, punerea în practică a protocolului NICHD, constituirea dosarului de urmărire penală, practica instanţei judecătoreşti privind infracţiunile sexuale cu victime minore.
Acest program de formare a fost primit cu mare interes de către participanți care s-au înscris în număr foarte mare, depâșind așteptările organizatorilor și ilustrând nevoia și necesitatea programelor de formare în acest domeniu.
Reacții ale participanților despre acest program de formare
„Un curs extrem de util, cu precădere tehnicile de audiere a minorilor, victime ale infracţiunilor de natură sexuală şi nu numai. Voi utiliza tehnica NICHD în audieri de minori, întrucât uneori întâmpinăm dificultăţi în aprofundarea acestora. Este un curs de fineţe necesar celor care lucrează cu minorii în sistemul de procedură penală.” – Cristina Gherca, judecător la Judecătoria Dorohoi – secţia penală.
„Un produs didactic exceptional, concis si foarte util, cu elemente bazate pe exemple reale de practica, care, fara indoiala, va aduce o contributie semnificativa la dezvolatrea abilitatilor in gestionarea cazurilor cu victime minore si la imbunatatirea tehnicilor de abordare a minorilor in cazuri de acest gen.” – Alexandru Hariga, comisar sef în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Botoșani.
„Cele mai utile informaţii sunt cele privind identificarea mecanismelor de protecţie a victimelor minore, precum şi cele privind metodele de abordare a acestora şi de audiere. Cursul a fost interactiv, iar mecanismele au fost explicate şi exemplificate în diverse situaţii întâlnite în practica judiciară, ceea ce a contribuit substanţial la înţelegerea şi însuşirea anumitor noţiuni.
A fost o experienţă interesantă datorită informaţiilor oferite, cât şi ocaziei de a interacţiona cu celelalte instituţii implicate în procesul penal şi acordarea masurilor de protecţie pentru victimele minore. A fost un curs de fineţe, iar formatorii au o pregătire temeinică şi o experienţă vastă în domeniu.” – inspector principal de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava.
articolul complet, în PRESShub