AcasăACTUALProiectul rectificării bugetare | Ministerele care au primit sume suplimentare

Proiectul rectificării bugetare | Ministerele care au primit sume suplimentare

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Economiei, dar şi Ministerul Finanţelor, la acţiuni generale, vor primi cele mai mari sume la rectificarea bugetară din luna noiembrie, în timp ce Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii vor avea diminuate cu cele mai mari sume creditele bugetare, conform proiectului publicat joi pe site-ul MF.

Astfel, potrivit Notei de fundamentare, la Ministerul Finanţelor – Acţiuni Generale este prevăzută o creştere cu peste 6,87 miliarde de lei, din care: 3 miliarde de lei dobânzi, un miliard de lei Fond de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, 1,319 miliarde de lei contribuţia României la bugetul UE, 200 de milioane lei Transferuri către întreprinderi în cazul schemelor de ajutor de stat, 1,3 miliarde de lei proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 pentru asigurarea sumelor necesare finanţării proiectelor pentru beneficiari şi/sau continuării finanţării proiectelor în cazul indisponibilităţii temporare a fondurilor europene, scrie Agerpres.

La Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale se propune o suplimentare cu 1,492 miliarde de lei per sold. „Se propune alocarea suplimentară de sume pentru: cheltuieli de personal (+11,9 milioane lei), transferuri între unităţi ale administraţiei publice (+419,5 milioane lei) şi asistenţă socială (+1.070 milioane lei), pentru plata beneficiilor ce se acordă familiilor şi copiilor, precum şi active nefinanciare (+6,1 milioane lei). Având în vedere execuţia cheltuielilor bugetare, s-au identificat economii la titlul alte transferuri (-4,5 milioane lei) şi la proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (-10,6 milioane lei)”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de rectificare bugetară.

De asemenea, la Ministerul Finanţelor este prevăzută o creştere cu 334,4 milioane lei, per sold. Se propune alocarea suplimentară de sume pentru plata sumelor din titlurile de plată emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, conform legislaţiei în vigoare (+524,4 milioane lei). „Având în vedere execuţia cheltuielilor bugetare, s-au identificat economii la cheltuielile cu bunurile şi serviciile (-10 milioane lei), la alte transferuri (-42,6 milioane lei), la proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (-10,4 milioane lei), la proiecte cu finanţare din sumele reprezentând asistenţă financiară nerambursabilă aferentă PNRR (-60 milioane lei), la active nefinanciare (-14,4 milioane lei) şi la cheltuielile cu plata majorărilor de capital la unele instituţii financiar-bancare internaţionale (-52,1 milioane lei)”, potrivit proiectului.

CITEȘTE ȘI: Doljul va avea primul centru social de abilitare și reabilitare pentru adulții cu dizabilități

La Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale suma prevăzută la rectificare creşte cu 376,6 milioane lei, per sold, respectiv alocarea suplimentară a 2 milioane lei în vederea asigurării drepturilor salariale, 50 milioane lei transferuri către instituţii publice şi 365,6 milioane lei pentru acordarea unui ajutor de stat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 şi au fost afectate de seceta pedologică. Având în vedere execuţia cheltuielilor bugetare, s-au identificat economii la alte transferuri (-5 milioane lei), cheltuieli de capital (-5 milioane lei) şi împrumuturi (-31 milioane lei).

În ceea ce priveşte˜ Ministerul Economiei, acesta va primi 103,4 milioane lei, per sold, pentru asigurarea fondurilor necesare la cheltuieli de personal (+10 milioane lei), subvenţii (+10 milioane lei) precum şi pentru majorarea, în condiţiile legii, a contribuţiei statului la capitalul social al operatorilor economici din industria naţională de apărare aflaţi sub autoritatea ministerului (+84,78 milioane lei).

Pentru Ministerul Justiţiei se propune un plus de 90 de milioane lei, per sold, în vederea asigurării fondurilor pentru cheltuielile cu bunurile şi serviciile (+40 milioane lei) şi pentru finanţarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (+90 milioane lei). Având în vedere execuţia cheltuielilor bugetare, s-au identificat economii la cheltuielile cu personalul (-30 milioane lei) şi la cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă (-10 milioane lei).

Ministerul Afacerilor Externe va primi la rectificare 71,8 milioane lei, per sold. ” Se propune asigurarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor de personal (+22,9 milioane lei) şi pentru plata cotizaţiilor şi contribuţiilor la organismele internaţionale (+50,0 milioane lei). Având în vedere execuţia cheltuielilor bugetare, s-au identificat economii la cheltuielile cu transferuri între unităţi ale administraţiei publice (-1,1 milioane lei)”, se mai arată în document.

Serviciul de Protecţie şi Pază va beneficia de un plus de 20,4 milioane lei, per sold, pentru asigurarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor de personal (+6,9 milioane lei) şi pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (+15,2 milioane lei). Având în vedere execuţia cheltuielilor bugetare, s-au identificat economii la cheltuielile cu bunurile şi serviciile (-1,5 milioane lei) şi cu asistenţa socială (-0,2 milioane lei).

Pe de altă parte, în proiect se prevede diminuarea creditele bugetare pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cu o sumă de 3,812 miliarde de lei, per sold. S-au asigurat fonduri pentru derularea proiectelor cu finanţare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR (+406,94 milioane lei), pentru derularea proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă (+130 milioane lei) precum şi la titlul Alte cheltuieli (+0,85 milioane lei). Având în vedere execuţia cheltuielilor bugetare s-au identificat economii în principal la proiecte cu finanţare din sumele reprezentând asistenţă financiară nerambursabilă aferentă PNRR (-4,350 miliarde lei) şi la proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare (-3 milioane lei).

De asemenea, Ministerul Sănătăţii pierde la rectificare 1,063 miliarde lei per sold, fiind însă asigurate fonduri suplimentare (216,1 milioane lei) pentru echilibrarea bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, iar Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va avea un minus de 538,8 milioane lei, per sold.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va avea diminuate creditele bugetare cu 514,8 milioane lei, per sold. Se propune asigurarea de sume suplimentare pentru cheltuieli de personal (+0,8 milioane lei) şi pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (+1 miliard de lei).

Potrivit proiectului MF, Ministerul Afacerilor Interne pierde la rectificare 383,6 milioane lei, Ministerul Energiei – 327,3 milioane lei, per sold, iar Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării -186 de milioane lei, per sold.

Şi Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse va avea un minus de 109,7 milioane lei, per sold, Secretariatul General al Guvernului pierde 90,9 milioane lei, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale – 85,6 milioane lei, iar Ministerul Educaţiei -80 milioane lei.

Nu în ultimul rând, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei va avea diminuate creditele bugetare cu 76,5 milioane lei, per sold. „S-au asigurat fonduri pentru derularea Programului Naţional de Dezvoltare Locală (290,7 milioane lei), Programul de interes public şi social derulat prin Compania Naţională de Investiţii (100 milioane lei), fonduri externe nerambursabile (84 milioane lei), transferuri către instituţii publice (3,3 milioane lei), cheltuieli de personal (4,6 milioane lei), bunuri şi servicii (1,5 milioane lei) şi pentru subvenţii (+0,008 milioane lei)”, se arată în proiect.

Având în vedere execuţia cheltuielilor bugetare s-au identificat economii la proiecte cu finanţare din sumele reprezentând asistenţă financiară nerambursabilă aferentă PNRR (-527,52 milioane lei) şi la proiecte cu finanţare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR (-32,97 milioane lei).

Potrivit proiectului, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor bugetelor locale se diminuează per sold cu suma de 435,3 milioane lei.

Conform proiectului, bugetul de stat pe anul 2022 se diminuează la venituri cu suma de 1,941 miliarde lei, iar la cheltuieli se majorează cu suma de 18,433 miliarde lei credite de angajament şi se majorează cu suma de 1,916 milioane lei credite bugetare, deficitul crescând cu aproape 3,857 miliarde lei.

În ceea ce priveşte bugetul general consolidat, veniturile se majorează, pe sold, cu suma de 521,1 milioane lei, cheltuielile se majorează, pe sold, cu suma de 522,1 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se menţine la 80,154 miliarde lei, diminuându-se ca procent în PIB, de la 5,84% din PIB la 5,74% din PIB.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri