AcasăACTUALRaed Arafat a explicat de ce medicina de urgență trebuie să treacă...

Raed Arafat a explicat de ce medicina de urgență trebuie să treacă la Ministerul de Interne

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat, miercuri seară, de ce consideră că proiectul pus în transparență privind trecerea medicinei de urgență la Ministerul de Interne trebuie să fie aplicat. Proiectul l-a deranjat foarte mult pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care amenință cu demisia.

Raed Arafat a spus, într-o filmare postată pe pagina de Facebook, de ce consideră că medicina de urgență trebuie să fie parte din Ministerul de Interne, scrie  Mediafax.

„Primul echipaj de terapie intensivă mobilă a pornit la Târgu Mureș (…). În 1991 soluția găsită de noi a fost integrarea acestui echipaj la pompierii militari și să fie o colaborare cu militarii și Terapia Intensivă a Spitalului din Târgu Mureș”, spune Arafat.

Acest echipaj a devenit „nucleul” în jurul căruia s-a dezvoltat conceptul de medicină de urgență prespitalicească.

„Implicarea Ministerului Afacerilor Interne în dezvoltarea sistemului medical de urgență datează încă din anul 1990. (…) Acest rol a fost unul foarte important. Fără MAI nu am fi văzut un sistem evoluat în medicina de urgență nici în ziua de astăzi. Pentru că pe parcursul anilor, implicareas MAI a fost una extrem de importantă și primordială pentru crearea premiselor de dezvoltare a unui sistem care nu a existat în România, nici în Europa de Est”, a spus Arafat.

Arafat rememorează faptul că primele descarcerări le-au făcut pompierii, deși echipajele au fost cumpărate de Ministerul Sănătății.

„Nu aveau cum să le deservească. Nu aveau echipamentele tehnice, nu aveau nimic din ce trebuie. Plus că descarcerarea este o activitate complexă care în toată lumea este făcută de pompieri, pentru că acolo trebui să vii cu mașină de stingere, să protejezi locul unde faci descarcerarea. Îți trebuie mult personal. Cine făcea descarcerarea la Ambulanță? Ambulanțierul sau medicul? Nu avea cum să meargă”, spune șeful DSU.

Ministerul de Interne a preluat mașinile de descarcerare de la Ministerul Sănătății.

De asemenea, Arafat amintește de faptul că din 2003 vorbim despre aviația de salvare în România post-decembristă, iar OUG din 2003 s-a lucrat integral în MAI și el însuși a lucrat la ea. MAI are un rol major în acestă intervenție, spune șeful DSU.

„Pe partea de aviație, primele elicoptere erau cumpărate de MS, dar MS nu avea piloți, nu avea personal aeronavigant și atunci aceste elicoptere se dădeau MAI care le opera și le operează, le asigură mentenanța, combustibili, piloți, totul. Pe partea medicală venea medicul și asistența. Foarte multe ordine (…) au fost semnate de doi miniștri”, mai spune Raed Arafat.

Arafat menționează că și legea sănătății în vigoare are mai multe referiri la Ministerul Afacerilor Interne, la IGSU; la IGAV.

Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că este dispus să îi cedeze mandatul lui Raed Arafat dacă medicina de urgenţă trece la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), din Ministerul de Interne, potrivit unui proiect de lege pus în transparenţă decizională.

„Am fost surprins când am văzut acest proiect de lege promovat de MAI. Eu nu vreau să intru în niciun fel de polemică cu nimeni în acest moment. În mod evident, asistenţa medicală de urgenţă (…) este în dreptul Ministerului Sănătăţii”, a spus Rafila.

Acesta atrage atenţia că „una este să coordonezi asistenţa medicală de urgenţă integrat într-o situaţie de urgenţă, de criză, de alertă, şi altceva este de coordonat asistenţa medicală de urgenţă în condiţii de normalitate”.

Rafila mai spune că asistenţa medicală de urgenţă este un lanţ, de la asigurarea intervenţiei şi transportului, realizate în proporţie de 91% de Ambulanţă şi UPU – ambele finanţate de Ministerul Sănătăţii, şi SMURD.

„Mi se pare o chestiune ilogică şi aberantă de a coordona această activitate altcineva decât Ministerul Sănătăţii, asta nu se întâmplă nicăieri. Noi dăm banii pentru aceste servicii”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Rafila atrage atenţia că îl poate lăsa pe Raed Arafat în locul său, la Ministerul Sănătăţii.

„Nu e vorba despre persoane, nu e vorba despre persoana doctorului Arafat. Eu cred că am fost unul dintre cei care l-au lăudat cel mai tare (…) Dânsul este un om extrem de capabil, dar aici discutăm de responsabilitate pentru asigurarea asistenţei medicale în România pe termen mediu, nu e o chestiune conjuncturală, iar domnul Arafat dacă doreşte să coordoneze această activitate să vină la Ministerul Sănătăţii, chiar în locul meu, eu nu am niciun fel de problemă”, atenţionează Rafila.

Rafila a mai spus că „această insistenţă legată de coordonarea unei activităţi medicale” de către un alt minister decât Ministerul Sănătăţii, care este pur şi simplu exclus de pe lista avizatorilor i se pare „absolut de necrezut”.

„Dacă discutăm despre o problemă de Sănătate, MS trebuie să aibă un punct de vedere. Dacă vorbim despre stingerea de incendii, evident că Ministerul de Interne trebuie consultat”, spune Rafila, la România TV.

Întrebat dacă există vreo posibilitate să accepte propunerea MAI, Rafila a spus: „Eu personal nu am de ce să accept o astfel de variantă, pentru că atâta timp cât sunt ministrul Sănătăţii sunt responsabil pentru sistemul de sănătate. Aşa cum vă spuneam mai devreme, eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii sau să vină ca şi secretar de stat, pentru că una este persoana şi altceva este responsabilitatea faţă de funcţionarea sistemului de sănătate pentru următorii ani. Legarea acestor chestiuni de numele unor persoane mi se pare o chestiune nepotrivită şi chiar uşor periculoasă”.

Potrivit proiectului pus în transparenţă decizională pe site-ul MAI în 12 aprilie 2022, „Ministerul îndeplineşte, potrivit legii, următoarele atribuţii specifice domeniului afacerilor interne: (…) asigură aplicarea unitară, la nivel naţional, a legislaţiei privind protecţia civilă, apărarea împotriva incendiilor şi gestionarea situaţiilor de urgenţă; asigură coordonarea integrată, la nivel naţional, a activităţilor de protecţie civilă, de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă; asigură, potrivit competenţelor, activităţi de sprijin aerian şi transport medical de urgenţă. (…) Departamentul pentru situaţii de urgenţă coordonează integrat, la nivel naţional, activităţile de protecţie civilă, prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură, necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă, potrivit legii”.

CITEȘTE ȘI: Verificări și simplificări de proceduri la „Urgența” Spitalului Județean Craiova, după ce tot mai mulți aparținători și pacienți au făcut reclamații

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri