AcasăACTUALRăzboi în Ucraina | Armata din Rusia se concentrează pe frontul de...

Război în Ucraina | Armata din Rusia se concentrează pe frontul de Sud

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

La trei săptămâni de la declanșarea conflictului, Armata Rusă se concentrează pe frontul de sud, forțând cu bombardamente asupra unor ținte civile capitularea Mariupol. Avansează în Donbas și spre Zaporijie, pentru încercuirea forțelor ucrainene și închiderea frontului din sud-est.

Rusia desfășoară rezerve suplimentare aduse din Orientul Îndepărtat, iar alte forțe din Osetia, Armenia și Tadjikistan sunt deja pe drum spre Ucraina, așa cum arată mai multe filmări postate pe rețelele de socializare.

Statul Major Ucrainean are informații că comandamentul Armatei Ruse ar fi refuzat o cerere de realocare a unor unități militare de pe frontul de sud către Kiev, ceea ce sugerează că forțele suplimentare ar putea fi alocate mai de grabă în sud, pentru încercuirea forțelor ucrainene din Donbas, scrie Biziday.

Potrivit ISW (Insitute for the Study of War), Statul Major ucrainean a raportat că Rusia formează noi grupuri tactice de batalion prin consolidarea unităților care au suferit pierderi în primele 10 zile ale invaziei, inclusiv cu cadeți din învățământul superior militar, cărora li s-ar acorda mai devreme diplomele de abolvire pentru a putea fi trimiși pe front.

Frontul de Nord. Forțele ruse au efectuat atacuri limitate la nord-vest de Kiev și niciun atac la nord-est de oraș pe 16 martie. Președintele Zelenski a înființat un nou cartier general militar responsabil de apărarea capitalei, unificând comandamentul armatei cu cel al structurilor de apărare teritorială, formate din civili înarmați. La Cernihiv, trupele ruse s-au concentrat pe organizarea sprijinului logistic, iar ucrainenii au respins o nouă încercare de încercuire a orașul Sumî.

Frontul de Est. Forțele ruse nu au desfășurat operațiuni ofensive majore spre Harkov, continuând ceea ce pare a fi o acțiune de regrupare și aprovizionare. Bombardamentele asupra orașului au continuat însă. Statul Major ucrainean crede că la Harkov se concentrează ceea mai mare parte a rezervelor trimise din Rusia.

ISW apreciază că este puțin probabil ca forțele ruse să reușească să ocolească cu succes Harkov dinspre sud-est pentru a avansa spre Nipru și Zaporijie pe termen scurt.

La Luhansk, rușii au raportat că desfășoară o ofensivă asupra Severodonețk, un orașel aflat la NV, dar ucrainenii susțin că au respins aceste atacuri.

Situația se agravează la Mariupol, atacat și dinspre est și dinspre vest. Orașul rezistă în ciuda întăririlor primite de pe mare de forțele ruse. Bombardarea Teatrului Dramatic în care erau adăpostiți civili și care fusese marcat ca atare pentru a nu fi țintit de forțele ruse, indică forțarea capitulării orașului prin comiterea unor crime de război.

A fost raportată uciderea unui al patrulea general rus, conducătorul celei mai importante divizii din Donbas, dar Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele din Donețk au preluat controlul mai multor sate de la nord de Mariupol.

Frontul de Sud. Miercuri dimineață, navale ruse au bombardat mai multe locații de pe țărmul ucrainean, la SV de Odesa și la Nord de Insula Șerpilor.

Rușii încearcă să ocolească Zaporijie prin vest și să încercuiască orașul, dar ucrainenii au raportat că au reușit să oprească ieri la prânz această înaintare. Lovirea aeroportului din Herson de către aviația ucraineană și distrugerea mai multor aparate la sol, confirmă faptul că Armata Ucraineană încă are capacitatea unor operațiuni aeriene.

CITEȘTE ȘI: Târgujian reținut pentru tâlhărie, lipsire de libertate și evadare

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri