AcasăACTUALVIDEO | Au stat la coadă să ia bani de la primărie...

VIDEO | Au stat la coadă să ia bani de la primărie pentru că au cazat refugiaţi din Ucraina

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

A fost aglomerație mare astăzi la Constanța la sediul Primăriei unde se depune documentația pentru ajutorul oferit de stat celor care închiriază apartamente cetățenilor ucraineni. 

Oamenii s-au așezat din zorii zilei la coadă pentru a depune actele necesare. Sunt zeci de persoane care așteaptă să intre și să depună documentația.

CITEŞTE ŞI: Nimeni nu verifică modul în care se cheltuiesc banii pentru găzduirea refugiaților ucraineni în România. Decont de peste un milion de euro, plătit în judeţele din Oltenia

Cetățenii înfruntă frigul de afară pentru a putea obține acei bani oferiți pentru închirierea de locuințe refugiaților ucraineni.

Aceștia sunt nemulțumiți că au fost nevoiți să se așeze la coadă de la 5 dimineață pentru a putea rezolva problema.

Oamenii spun că este bătaie de joc la adresa lor deoarece nu s-a găsit o soluție pentru ca aceste documente să fie depuse on-line și să nu mai stea astfel să înghețe de frig.

Este vorba despre programul 50+20, din care 50 de lei sunt destinați achitării cazării și utilităților, iar 20 pentru hrana zilnică a refugiaților ucraineni.

Cetățenii spun că stau lună de lună la aceeași coadă, deoarece documentația trebuie depusă lunar.

Acum se depun documentele pentru a se primi banii pe luna noiembrie.

CITEŞTE ŞI: Silvia Tăbuşcă, specialist în combaterea traficului de persoane: Statul român încalcă obligaţii internaţionale şi standardele de protecţie a refugiaţilor (VIDEO)

Unul dintre cetățenii care s-a așezat de azi dimineață la coadă a precizat că are patru ucraineni cazați în apartamentul pe care îl deține. Acesta a menționat că încă nu au fost virați în cont banii pentru luna octombrie.

„Așteptăm. Ne este și milă de oamenii aceștia, nu putem să îi lăsăm în stradă. Așteptăm să vedem când primit banii. În fiecare lună este la fel: stăm la coadă mai bine de două ore pentru a depune actele necesare“, a declarat un bărbat care s-a așezat de dimineață la coada formată, potrivit ziuaconstanta.ro.

Programul 50/20. Cum se încasează banii?

Sistemul este avantajos pentru proprietarii de locuințe. Banii oferiți de stat pentru cazarea ucrainenilor nu trebuie declarați la Fisc și din ei nu se rețin alte obligații fiscale, spre deosebire de veniturile mai mici obținute în mod obișnuit din chirii și care sunt supuse impozitării. Pe lângă banii pentru cazare, proprietarii de locuințe încasează și banii pentru hrană, pe care teoretic ar trebui să îi dea mai departe oamenilor pe care îi ţin în gazdă.
Cei care au ucraineni în găzduire depun cererile pentru fonduri la primării.
Pentru a deconta cheltuielile autorităților locale, prefecturile transmit cifrele către Ministerul de Finanțe, care virează apoi banii în contul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. IGSU îi alocă apoi inspectoratelor județene care îi distribuie în fiecare localitate.

CITEŞTE ŞI: România nu ştie unde sunt 13.000 de refugiaţi ucraineni ajunşi în ţara noastră (VIDEO)

Cât plătește Guvernul pentru refugiații ucraineni:

  • Pentru cazare: 50 de lei/zi de persoană, conform OUG 28/2022
    Pentru masă: 20 de lei/zi de persoană, conform HG 336/2022

Suma plătită pentru cazarea unui refugiat ajunge la 2.100 de lei pe lună, astfel că găzduirea, de exemplu, a cinci persoane din Ucraina poate aduce un venit de 10.500 de lei pe lună, bani neimpozabili.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri